Местан поиска оставката на ЦИК, не се съобразила с решение на ВАС за гласуването в чужбина (ВИДЕО)

3631
Местан поиска оставката на ЦИК, не се съобразила с решение на ВАС за гласуването в чужбина (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Това не може да остане ненаказано. ЦИК незабавно трябва да подаде оставка и да бъде разследвана за самоуправство. Незабавно следва да бъде снет имунитетът на Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, респективно трябва да се провери дали е вярно признанието на Валери Симеонов, че е ангажирал в тези противокунституционни действия Цветан Цветанов и Корнелия Нинова и ако такова нещо бъде доказано, техните имунитети също трябва да бъдат свалени.

Това заяви Лидерът на ДОСТ Лютви Местан по отношение на целенасочените според него действия от страна на държавните институции срещу неговата партия и българите в Турция.

Местан показа решение на ВАС №3197 от 15 март във връзка с жалба, подадена от Валери Симеонов, който оспорва възможността избирателите в чужбина да упражнят право на глас с попълнени преди изборните помещения декралации за гласуване. "Според ВАС никой не може да задължи българските граждани да попълват собственоръчна и в изборните помещения декларациите си. Това решение е категорично", заяви Местан.

ВС и ЦИК са знаели за това решение, защото са били страни по делото, категоричен беше Местан. Те, в последния възможен петък, преди деня за размисъл, ЦИК взима решение, абсолютно противоположно на решение 3197 да задължи българските граждани в чужбина да попълват декларациите си в изборните помещения, възмути се той.

"Поискахме от главния прокурор да разследва дали не са налице основания за квалифицирането на тези деяния като престъпна група, в която участват Валери Симеонов, Кресимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, в която тази група са били въвлечени по признания на Валери Симеонов и БСП и ГЕРБ в лицето на Корнелия Нинова и Бойко Борисов", заяви още лидерът на ДОСТ.

Ние поехме ангажимент да изготвим искане за касирането на изборите, заяви Местан и добави, че ДОСТ се обръща към Конституционни съд чрез главния прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов.

"44-ото Народно събрание е морално и политически нелегитимно, защото българската държава в лицето на служебния премиер и ЦИК не осигури упражняването на конституционните права на голяма част от българските граждани", допълни Местан.

Резултатите за 44-ото НС  са опорочени, категоричен бе той.

"Парламентът щеше да има друг състав, ако бяха гарантирани правата на всички български граждани. Минимум ДОСТ щеше да бъде част от парламента", заяви още Местан.

Той заяви, че тези усилия на държавата са били насочени само срещу определена група български граждани - такива, които са религиозно различни. Т.е. репресията беше само срещу турци, заяви той.

"Дискриминацията е на база етнорелигиозна основа. Това е изключително тежко престъпление", категоричен беше лидерът на ДОСТ.

Той изрази възмущението си, че българи, които не владеят писмено български език, не са могли да упражнят правото си на глас, което на практика представлявало образователен ценз за писмена грамотност.

Възниква въпросът независим орган ли е ЦИК, попита Местан.

За него е изключително скандален коментарът на вицепрезидента Стефан Янев, че блокадата на границата е била "протест". Това не беше протест, а самоуправство, заяви Местан.

Преговорите между ГЕРБ и Патриотите се преместиха в парламента

Патриотите и ГЕРБ се събраха на втори кръг преговори за съставяне на кабинет в Народното събрание. В парламента са лидерите на Обедине...

Ако България е правова държава, тези избори трябва да бъдат касирани, защото този парламент е непредставителен и морално нелегитимен, а един морално нелегитимен парламент не може да излъчи морално легитимен кабинет, допълни лидерът на ДОСТ.

Той отрече и да е "проводник на турските интереси в България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика