Местан: Ще гласуваме оставката на Орешарски, краят на кабинета е настъпил

13918
Местан: Ще гласуваме оставката на Орешарски, краят на кабинета е настъпил
Снимка: БГНЕС

С никакви тактически ходове не трябва да се допуска преосмислянето на края на мандата на 42-то Народно събрание. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

„Каквото има да се случва трябва да се случи през следващата седмица", уточни Местан.

Гуцанов: Няма разрив между правителството и мандатоносителя

Не очаквам забавяне на оставката на правителството, стига с този драматизъм. Това заяви председателят на парламента Михаил Миков пред...

„Аз съм изумен, че някой има интерес да се нагнети усещане за неяснота относно оставката на кабинета „Орешарски". Този казус е толкова ясен, че няма накъде. Не мога да си обясня как и защо някой внушава тезата, че този казус е неясен и едва ли не се явява в ролята на този, който ще предизвика края на кабинета „Орешарски". Краят на кабинета „Орешарски" е настъпил. Този въпрос беше изяснен по време на консултациите при президента, последва конкретизиране от г-н Орешарски, че оставката ще бъде подадена в периода 21-25 юли. Няма бог знае какво значение дали ще е 22, 23 или 24 - ще бъде през един от тези дни", заяви Лютви Местан.

„Ние ще бъдем в парламента, ще гласуваме тази оставка, за да вървим съгласно постигнатото споразумение - разпускане на парламента на 6 август, едновременно с това назначаване на служебен кабинет", подчерта той.

Местан обясни, че от ДПС са готови на всякакви консултации, включително за уточняването на дневния ред, включително и за компенсиране на загубеното време през тази седмица чрез извънредни заседания на Народното събрание по посока на удължаване на пленарния ден, ако е необходимо - и среднощни заседания, ако е необходимо - заседаване и през следващия уикенд.

Готови сме да говорим и за дефицита, но трябва да бъде и едната, и другата страна, защото ние се явяваме един вид между чука и наковалнята сега – между ГЕРБ и БСП, допълни Местан, цитиран от „Фокус”. „И двете страни трябва да имат малко по-разумен подход и в актуализирания бюджет да се отразят коректни параметри на реалното състояние на изпълнението на бюджетните приходи и на очертаващия се дефицит”, подчерта Местан.

ГЕРБ разчете, че БСП обмисля исторически вот на недоверие към собствения си кабинет

Ако следващата седмица мандатоносителят внесе вот на недоверие към собственото си правителство, това вече ще бъде върхът и ще остави тр...

Той обясни, че не е наясно какъв е реалният размер на дефицита. „Спори се дали дефицитът е 500 милиона лева, както се предлага в проекта за актуализация на Министерския съвет, или е 800 милиона лева или 900 милиона лева. Аз мисля, че това е важен, но вторичен проблем. Готови сме да обсъдим и други стойности на дефицита, но не искайте аз да посочвам какви са тези стойности. Ако има спор, експертите биха могли да стигнат до обща позиция какъв е очертаващият се реален размер на дефицита”, заяви лидерът на ДПС.

„Водим тези разговори в средата на бюджетната година, но ако този параметър – 500 милиона лева се струва някому неотразяващ реалната картина, сме готови на разговори, да видим каква е реалната картина. Ако 7 % също не отразяват реалната картина, защо трябва да се отразява 7 %? Въпросът със съдбата на оперативните програми е проблем, който има пряко отношение към дефицита. Ако харчовете от националния бюджет не бъдат покрити в края на годината със средствата от Европейската комисия, това е бъдещо несигурно събитие”, допълни Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика