Местан: Щом задкулисието е на "добрите", всичко е наред?

20586
Местан: Щом задкулисието е на "добрите", всичко е наред?
Снимка: БГНЕС

"На парламентарните избори през 2013 г. всички съставляващи Реформаторския блок имат 1330 гласа в Хасковска област. На 5 октомври 2014 година резултатът е 12 пъти по-голям - 15 565 гласа. Имате ли политическо обяснение за това", попита лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция днес.

Аз предупредих, че в тази област това ще се случи, допълни той и показа секционния анализ за РБ, като подчерта, че има много специален акцент в определени секции. "Питам - някой ще разследва ли този феномен или щом е в полза на добрите, всичко е наред", каза пред медиите той.

Йордан Бакалов посочи Варна като негативен пример за купуване на гласове

Полицията във Варна е действала твърде "статично" по отношение на купуването на гласове в региона. Тази оценка беше поставена от вътреш...

"Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван - параванът на идеологемата за добрите и лошите. И моралните цензори, които са си присвоили, че са носители на доброто, могат да правят каквото си искат, защото те са добрите. И това е проблем на българската демокрация. Този нов феномен - десен морален абсолютизъм, е по европейски стилизиран десен болшевизъм, който ще заявява претенции за абсолютната истина и ще раздава присъди. Зад този параван се крият гласовете от Хасково. Неслучайно водачът от там е синът на местния кмет", заяви лидерът на Движението за права и свободи.

Ръст в сравнение с миналата година има само при ДПС, каза Местан. "ГЕРБ запазват резултата си с минус 9104 гласове, при БСП има спад, при Атака минусът е с около 110 000", допълни той. "Реформаторите също имат загуба. Това е важно във връзка с моралното цензурство, с което участваме в политическия процес в последните дни. На този фон ДПС има ръст от 87 хиляди гласа", допълни лидерът на движението.

"Движението за права и свободи в този резултат отчита дела на гласовете от чужбина, който е почти равен на подкрепата, която сме получили през 2013 г. Сега имаме 59 хиляди гласа от чужбина - с 4 000 повече от миналата година. Имаме растящ ръст вътре в партията", категоричен е Местан.

"В Кърджали имаме ръст от 16 000 гласа повече, кой може да каже, че това е загуба?! В Шумен от 25 000 миналата година тази имаме 29 хиляди - има ръст. Абсолютно навсякъде в тотала разликата е със знак плюс", цитира числа лидерът. И допълни, че в София има уникален ръст. "В 23 район от 1156 гласове са се качили на 2000. В 24 район от 1128 на 2000. В 25 район на 2539 - ръст от 1000 гласа", допълни той.

ГЕРБ и БСП постигнаха съгласие само по 4 приоритета

В резултат на 4-часовите разговори по 4 от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си с БСП-Лява България. Това заяви М...

Когато правите анализи за загуба на гласове в традиционни и нетрадиционни райони, да имате предвид фактите, иначе може да останете в капана на внушенията за ДПС, обърна се към медиите Местан, цитиран от БЛИЦ.

Той се обърна към вътрешния министър Йордан Бакалов заради обвиненията за гласовете на ДПС в с. Галиче.

Там получаваме подкрепа от 300 до 400 гласа всяка година, посочи Местан. Движението ще увеличава доверието сред ромското малцинство заради политиката, която води, но аз не възразявам да поставим на специален анализ феномена - трудно обясним ръст на гласовете за всички политически сили в т.ч. и ДПС.

"Ако приемем тезата на МВР с разработките си за Северозападна България, а тя е, че на евроизборите ДПС регистрира необясним ръст на подкрепата си в Северозапада - ето тези секции трябва да бъдат обект на специално наблюдение. За нас няма нищо по-добро от това кампаниите да бъдат наблюдавани от всеки, който желае това. Всички следващи кампании ще бъдат отворени", обеща Местан.

Има добре премислен сценарий за създаване на емоционална среда, в която да е възможно българското демократично общество да преглътне една евентуална безпринципна коалиция с участието на крайните националисти. Това заяви на брифинг лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС.

"Чувам все по-упорито, че нормалната коалиция е била между ГЕРБ, РБ и ПФ. Чух го и от служебния премиер Близнашки. Питам го какво нормално има в съюз между партии членки на ЕНП и политическа сила, която дори след изборите заявява: "Европа да си гледа работата", чиито позиции за натовските военни бази също са до болка известни. Как ще се съвместят евроатлантическите ценности с антиевропейските позиции и това ли определя Близнашки като нормална коалиция", запита Местан. Той уточни, че репликата "Европа да си гледа работата" е произнесена от Валери Симеонов.

"За да се случи безпринципна коалиция, ще трябва да се решат няколко задачи – първата, отново да се сатанизира ДПС и да се създаде емоционалната среда, в която да се приеме такава коалиция и второ, да се представи образът на ПФ като нещо различно от Атака, като нещо по-добро. И двете задачи са неизпълними, номерът няма да мине. Нито ДПС може да бъде сатанизирано, нито ПФ може да се представи като нещо принципно различно от Атака, защото в крайна сметка се явява модификация на Атака, малко по-опасна даже. Нямам предвид само общия им генезис", подчерта Местан.

Той представи позицията на ДПС във връзка с консултациите за съставяне на правителство, които започнаха днес. "Има два лоши сценария за България днес – най-лошият е незабавно да вървим към нови избори. Трябва да се намери формула за съставяне на правителство. Вторият сценарий още по-лош от най-лошия сценарий и това е да се състави безпринципно антиевропейско, антицивилизационно правителство с участието на крайни националисти. Този сценарий е по-опасен от нови избори", заяви Местан.

"Участието на крайно националистически формации във властта крие риск от разделение на нацията, не говоря за политическо, а за едно по-опасно разделение – замяната на интеграционния модел с модела на сегрегацията и дискриминацията. Аз знам пред каква отговорност е изправен Борисов. Той обаче има уникалния шанс да избегне този сценарий и в сложната ситуация да припознае ролята на обединител на нацията. Изборът е негов, съответно негова ще е отговорността. Ние не поставяме условия ДПС да е част от управлението. Нашето условие е целостта на нацията. Стоим зад думите си не за 100, а за 300 дена толеранс на правителство с много ясна демократична основа", потвърди Местан.

"Но правителство с участието на крайни националистически формации не може нито да бъде подкрепено от ДПС, нито да се толерира не 300, не 100, а дори и 1 ден. За мен, за ДПС е въпрос на чест на политическо достойнство и доблест да бъдем ясна ценностна опозиция на подобно правителство и ще бъдем такава опозиция", категоричен е Местан.

"ДПС не може да бъде представено като партия, която цели властта непременно. Не можем да бъдем представени като просяци на власт, днес заявявам, ДПС не иска власт, ДПС носи съзнание за риска, пред който е изправена страната, ако се върви към нови избори – това значи колапс на икономиката, с това служебно правителство, с този служебен премиер. Затова повтаряме дадената политическа дума. Готови сме за 300 дена толеранс. Готови сме без условия, без участие във властта да дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството. Но ще бъдем категорична опозиция на безпринципна коалиция с участието на крайно националистически формации. ДПС може без властта, защото се отказа от властта в името на стабилността. И ще останем верни на ангажимента си", подчерта Местан.

"България на гражданите" прави вътрешен референдум за участие в правителство

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на...

"ДПС не иска власт, но определя като още по-голям риск безпринципна коалиция с участието на крайни националисти. Ще се явим на консултациите утре, задължава ни политическата култура. Знаем за какво иде реч. Политическата етика ни задължава да се явим на тези консултации, ще представим тези позиции. ДПС да не се ползва като алиби от тези, които смятат да управляват по-нататък. ДПС може без властта, но никой не може да изолира ДПС от демократичния процес", заяви още Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика