Местан в писмо до Жозеф Дол: След като си тръгнахте ГЕРБ и ПФ отново се сближиха

20830
Местан в писмо до Жозеф Дол: След като си тръгнахте ГЕРБ и ПФ отново се сближиха
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан изпрати писмо до председателя на ЕНП Жозеф Дол, съобщиха от пресцентъра на Движението.

Местан благодари за проведения разговор при посещението на Дол в България миналата седмица. По думите му особена стойност е имала позицията на председателя на ЕНП срещу "надигащия се в България националпопулизъм и неговата антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия".

Кънев: Разбрали сме се по всички важни за ПФ въпроси

По всички ключови въпроси от същностна важност за ПФ бяха намерени общи формулировки между трите формации. Това заяви съпредседателят н...

"Ние оценяваме по достойнство актуалното в момента партньорство между ЕНП, ПЕС и АЛДЕ като опит за създаване на допълнителна стабилност и сигурност в рамките на ЕС и неговото демократично политическо пространство. Партньорският модел на управление на ЕС, изработен между трите основни системни идейни направления, идва и като противодействие на надигащата се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии, които напоследък завоюваха ключови позиции в страни, членки на ЕС. Ние сме водени от разбирането, че формулата за стабилизиране на ЕС, за укрепване на демократичните идеи в политическото пространство на съюза и за доизработването на ясна визия за бъдещето следва да бъде и формула за намиране на изход от специфичната българска икономическа, финансова и политическа криза", отбелязва в писмото си Местан.

Той изразява удовлетворение от посланието на Жозеф Дол към ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт. "С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза. Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.)", отбелязва Местан.

Лидерът на ДПС посочва, че за Движението е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии, да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като "модерен патриотизъм".

"За нас ще бъде политически полезно и граждански особено ценно диалогът, който започнахме в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион, който макар и със закъснение очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта - да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа", завършва писмото си Лютви Местан.

Каракачанов на полувремето: Вървим добре, приемат се наши точки

Решаващата тройна среща в парламента е тръгнала добре. Работим конструктивно и сме на 30% сме от управленската програмата. Това каза пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com