МФ да разкрие плановете си за резерва в бюджета, настоява Румен Петков

2145
МФ да разкрие плановете си за резерва в бюджета, настоява Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"В бюджета има 1.3 млрд. лв. резерв. Финансовият министър да каже, че планират да го ползват до края на годината, защото е очевидно, че служебното правителство ще изкара до края на декември".  Това заяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков, убеден, че трябва обществото да знае има ли го този резерв и ако го има - какви са плановете. "Ако сменяме Влади Горанов с Кирил Петков или Асен Василев, но не сменяме горановщината с нещо по-сериозно, за какво си говорим", изрази недоумение Петков.

Серия въпроси за бюджета повдигна и представителят на АБВ в парламента Владимир Маринов. "Защо след като МФ отчита икономически ръст над 9% и значително завишени приходи от ДДС (над 800 млн.), този икономически ръст и това повишение на ДДС, което разбира се, означава повишение на потреблението, не се отразява в приходната част по отношение на прихода от акцизи", пита той. Няма как приходите от акциз да не бъдат повишени, категоричен е Маринов и изтъкна, че икономическият ръст само в туризма за летния период е 30% и че потреблението на голяма част от продуктите, касаещи туризма е на акцизни стоки като алкохол, цигари, горива от това, че хората се придвижват по курортите ни. "Министерство на финансите и финансовият министър отчитат ли този ръст и ако да - защо не е показан в приходната част", настоя за обяснение Маринов и изтъкна важността не само на разходната, но и на приходната част на бюджета.

Румен Петков: Планът за възстановяване е лош, но трябва да бъде внесен в ЕК

Опитът за прехвърляне на Националния план за възстановяване и устойчивост на парламента буди безпокойство, алармира лидерът на АБВ Руме...

Коментирайки дебатите по бюджета на ДОО, той каза, че е започнало "бясно наддаване кой колко повече и за кои групи ще предложи". Според очакванията му в петък, когато в парламента ще се гледа актуализацията на Държавния бюджет,"наддаването ще продължи с бясна скорост".

Парите в бюджета за увеличените средства за пенсионерите ги има, те просто трябва да бъдат разпределени така, че нашите майки бащи, баби и дядовци да получат най-накрая това, за което са работил през годините, каза Маринов.

Той е категоричен, че не е необходимо и теглене на нов държавен кредит. ГЕРБ си гласуваха правителството да тегли кредит до 10 млрд. лв., припомни Маринов и отбеляза, че е изтеглен заем от 4.5 млрд. и има възможност за теглене на 5 млрд., която не е използвана. "Ние от "БСП за България" категорично заявяваме, че не е необходимо да бъде теглен заем. Парите в бюджета са налични. Въпрос на разчети и на събираемост е", заяви Маринов. Той е категоричен, че ако акцизът не е събран в размера, в който трябва да бъде, по изчисления на АБВ - колкото ДДС, това е напълно достатъчно за осигуряване на разходната част за вчерашните гласувания.

Голяма част от предложенията за пенсиите, за които се твърди, че ще натоварят бюджета бяха подкрепени от ГЕРБ, отбеляза депутатът и добави: "Ако имат мотиви, да кажат, че не желаят да осигурят средства за пенсионерите".

"Надявам се на разум на политическите сили. Отиващото си НС трябва да вземе тези решения, които да гарантират стабилност на институциите и възможност на правителството, каквото и да е то да изпълни ангажимента си и да прекара държавата през очертаващата се нелека зима", заяви още представителят на АБВ в парламента.

Владимир Маринов поздрави жителите на Хасково за празника на града

Народният представител от коалиция „БСП за България” от Хасковски избирателен район Владимир Маринов поздрави жителите на о...

Коментирайки днешната парламентарна тема за договорите за ваксините, Маринов отбеляза, че през април правителството на Борисов е сключило нов договор за 47 млн. лв. за покупка на нови количества ваксини и изтъкна, че в момента наличните ваксини са около 5 милиона дози. Вариантите са ненужните да бъдат продадени или подарени на трети страни и количествата с изтичащ срок да бъдат унищожени, което унищожаване отново струва пари на бюджета, поясни депутатът. 

В тази връзка лидерът на АБВ обърна внимание, че настъпва период, в който голяма част от ваксините навлизат в период на изтичаща годност и обръщайки се към сънародниците, които отиват да се ваксинират им препоръча: "Освен документа, който ще подпишете за съгласие, искайте гаранция за срока на годност на ваксината". 

Лидерът на АБВ съобщи, че партията дава висока оценка на работата на Владимир Маринов. "Чрез активността му в парламентарния контрол решихме голям корупционен проблем в Русе – на Дунав мост, където без всякакви процедури беше предоставена на частна клиника възможността да се правят тестове на всички влизащи в страната и след повдигането на въпроса от г-н Маринов тази практика беше преустановена", отбеляза Петков и добави, че АБВ са сезирали за случая прокуратурата и очакват мерки спрямо допусналите това безчинство длъжностни лица.

"Във връзка със случая в Пловдивско, когато войници от чужда армия нахлуха в частен имот на български граждани, веднага след активността на нашия депутат Маринов започнаха действия от страна на ръководството на Министерство на отбраната и военна полиция", добави Петков. Той изтъкна и действията на Маринов като депутат и във връзка с гарантиране на интересите на пострадалите от градушката земеделски производители от пловдивско и отговорността на институциите.

Румен Петков обясни, че АБВ дават публичност на оценката за работата на своя представител в Народното събрание, защото атмосферата в последните два парламента е отровена. "Иска ми се българските граждани да видят, че в парламента може да има разум, може да има отговорност, може да има почтеност, без непременно да се веят байраци, без непременно да се цели присъствие в медиите, независимо на каква цена", каза Петков и подчерта: "За нас това е отговорното поведение на народното представителство, това е начинът да бъдат защитавани интересите на хората".

АБВ: Частни подизпълнители на РЗИ-Русе правят двойно по-скъпи антигенни тестове

Административен произвол на РЗИ-Русе пълни джоба на частна лаборатория, която прави двойно по-скъпи от обичайното тестове. В това вярва...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика