Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието

5913
Миглена Тачева е новият директор на Националния институт на правосъдието
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на правосъдието в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев - Миглена Тачева бе избрана за директор на Националния институт на правосъдието (НИП). Днес тя бе избрана с 5 на 2 гласа в нейна подкрепа.

Това бе втори опит да бъде избран директор на института. Освен Тачева кандидат бе и бившият правосъден министър Драгомир Йорданов.

За година и три месеца плащаме 1 млн. лева за мудно правосъдие

Малко под 1 000 000 лева е струвало на държавата бавното правосъдие за цялата 2015 година и за първите три месеца на настоящата година....

Миглена Тачева в концепцията си посочва, че поддържане на дейността на Института в параметрите на действие до 2015 г. ще задържи неговото развитие на институционално ниво и ще постави на изпитания ключовата му роля като публичен ресурсен център на съдебната система. Според нея е необходимо институционално сътрудничество да се премине към институционална интеграция и по този начин да се затвори цикълът на единното функциониране на всички структурни звена в съдебната система.

Изборът на бъдещия директор на НИП бе определен от седемчленен Управителен съвет, начело на който е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В УС на НИП влизат още председателят на Върховния административен съд Георги Колев, както и главният прокурор Сотир Цацаров. Правосъдният министър Екатерина Захариева, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” Сашо Пенов, както и членовете на ВСС са останалите в управителното тяло на НИП.

Миглена Тачева e родена на 24 май 1960 г. в гр. Провадия. През 1984 г. завършва право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Специализирала е в Националния център за съдии в Рино, Невада, и в Националния център за щатски съдилища в Уилямсбърг, САЩ. Работила е последователно във варненския районен и окръжен съд.

Eврокомисарят по правосъдие очаква осезаеми резултати от страната ни

Дали механизмът за сътрудничество и проверка ще бъде прекратен по отношение на България, зависи от развитието на нещата във вашата държ...

От 1992 г. до 1997 г. е преподавател по административно право и процес в Центъра по администрация на Минстерския съвет. От 1998 г. е член на Съюза на съдиите в България, член на Съюза на юристите, член на Обединени нестопански организации.

От 29 август 2001 г. до 16 август 2005 г. е зам.-министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски. Запазва поста си в кабината Станишев, а през 2007 г. става министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика