Милен Керемедчиев: Санкциите няма да доведат до свалянето на Путин

3595
Милен Керемедчиев: Санкциите няма да доведат до свалянето на Путин
Снимка: Getty Images

Целият свят плаща заради амбициите на Русия и на Путин, защото санкциите имат ужасяващ ефект не само върху руската икономика, но и върху световната и най-вече европейската. Това заяви дипломатът Милен Керемедчиев в ефира на „Още от деня“ по БНТ.

„Вече започва да буксува световната икономика. Това е бумерангът на санкциите, които бяха наложени срещу Русия. Няма как да не го усетим при такава свързаност, най-вече в енергийния сектор. 42% зависим от газта на Русия, 48% от въглищата й, 28% от петрола, така че Европа е много свързана с Русия, най-вече с енергийните доставки. При житото не е точно така, защото идва повече от Украйна, отколкото от Русия“, посочи Керемедчиев.

Опитите на Путин да спаси икономиката са безуспешни, смята Милен Керемедчиев

Опитите на Владимир Путин да спаси руската икономика към момента са безуспешни. Това каза в ефира на Нова телевизия дипломатът Милен Ке...

„Не сме готови за подобна криза. Не си научихме урока и не се подготвихме за тези 8 г. от анексията на Крим. Европа стана много по-зависима от енергийни източници, посочва той и подчертава, че през 2010 г. 24% от газта на европейските държави идва от Русия, докато през 2022 процентите вече са 42. „Това означава, че Европа не става по-независима, а точно обратното – става по-зависима от руските доставки“, заявява Керемедчиев. „Сега тепърва се говори в ЕК, че до 2030 г. трябва да се освободим от зависимостта за газ и нефт от Русия. Това трябваше да бъде направено преди 8 години“, допълва дипломаттът. „Световната икономика ще забуксува и то сериозно, защото Европа е от буксуващите колоси“, категоричен е той.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Керемедчиев смята, че санкциите няма да спрат реалните военни действия в момента, но ще имат много жесток резултат. „Русия в момента много тежко преживява тези седмици, най-вече икономически и най-вече обикновените руснаци, които страдат най-жестоко. Отнемането на яхти на олигарсите е по-скоро имиджов ефект, отколкото реален икономически“, каза още дипломатът. По думите му мерките, които Путин предприе за съхраняване на икономиката, „не са много адекватни“. „Той даде указания руските компании, в това число и частните, да се разплащат със своите длъжници в света в рубли. Това е изстрел в крака, защото в момента, който тези договори с големите кредитори на Русия започнат да се плащат в рубли, това означава неизпълнение на задълженията по договора. Означава, че техните кредитори веднага могат да ги обяват в несъстоятелност и да започнат да изискват прекратяване на тези договори. Вдигането на заплатите и на пенсиите, което беше обявено като мярка, пак е в рубли. Сериозната инфлация над 30%, която в момента мачка руската икономика, няма да стигне това вдигането на пенсиите в рубли да се изравни с вдигането на продуктите, които в момента липсват“, категоричен бе той.

„Санкциите няма да доведат до свалянето на Путин. Защото руснаците недоволстват, но те бягат. И освен милионите украинци, които бягат от военните действия, има и хиляди руснаци, които напускат Русия и бягат от режима на Путин. Те търсят други начини на препитание. И България е една от дестинациите, които е доста атрактивна за висококвалифицирани специалисти, които идват от Русия от затворени техни предприятия и дружества“, каза още той.

Милен Керемедчиев: Няма Студена война, но сценарият е за тежка и разрушителна война

В момента няма нито Студен мир, нито Студена война, а сценарият е, че се влиза в тежка, разрушителна война. Имаме една ужасяваща война....

„Украйна беше изоставена още преди 8 г., тогава още повдигнаха въпроса за членство в НАТО и ЕС“, подчертава Керемедчиев. „Германия даде подкрепа за „Северен поток 2“, „Южен поток“ – това бяха два сериозни канала, които заобиколиха Украйна и не й дадоха възможност да продължава да бъде ефективен фактор на сцената на енергийния транзит. Украйна остава встрани. Тя има право да претендира, че беше изоставена от западния свят“, каза той.

Според него Украйна се превърна не само в бойна сцена, но и в пример как още една държава ще бъде разпокъсана и ще стане протекторат на различните сили, както стана с Грузия. "Не смятам, че България е заплашена от това, въпреки че ние в момента сме много сериозна цел за хибридни и кибер атаки към нас. Между другото има доклад на НАТО, който казва, че България и Румъния са в основата на кибератаки срещу инфраструктурни проекти. Затова и от министъра на информационните технологии са предприети мерки това да не се случва. Молдова е следващата. Там има един анклав, който се е самоотделил и е много възможно цялата цел на Путин да е са свърже Молдова с Югоизточна Украйна. Това ще направи един пояс за съпротива срещу НАТО", категоричен е Керемедчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика