Министерствата мълчат за какво ще харчат парите за регионите

14758
Министерствата мълчат за какво ще харчат парите за регионите

На фона на все по-острите критики как са разпределени парите от правителствения фонд за регионите, сумите за министерствата останаха на заден план. 8 министерства получиха малко над 160 млн. лв. от общо 500 млн. лв. във фонда. Нито едно ведомство обаче все още не е обяснило подробно за какво ще харчи спечелените пари. Програмите не са публични, а от наименованията на някои от тях остава пълна загадка какво точно ще се прави, пише "Сега".

Две от ведомствата отказват да дадат информация за какво ще харчат парите. Регионалното министерство получи 20 млн. лв. за борба с безводието. За програмата министър Десислава Терзиева говори от лятото, а в края на годината обеща да я публикува на сайта. Три месеца по-късно програмата не само че не е публикувана, но от МРР отказват да дадат каквато и да е информация. Оправданието сега е, че тъй като програмата е била за 35 млн. лв., сега се преработва, за да се впише в отпуснатата сума.

Още по-неясна обаче е програмата на министерството на инвестиционното проектиране за 6 350 000 лв., наречена "Благоустрояване на малките населени места". Програмата бе истинската изненада в класираните проекти на ведомствата, защото министър Иван Данов никога не е заявявал допреди това намерения да кандидатства с проект във фонда. От МИП отказаха да разшифроват заглавието на програмата, докато не получели официалната информация, че са класирани. Класирането бе одобрено на Министерския съвет миналата сряда, има го публикувано и на сайта на финансовото ведомство.

Спортното министерство получи 20 млн. лв. за изграждане на "многофункционални спортни площадки в общинските центрове и покрити плувни басейни в тях". В кои общини и по какви критерии не е ясно.

Ековедомството взема 29 млн. лв. за управление на речните басейни и на отпадъците. МЗ получи по 12 млн. лв. за изграждане на Национална здравно-информационна система и за развитие на спешната помощ. Образователното министерство получи малко над 15.7 млн. лв. и то единствено е разписало за какво точно ще даде парите - нови сгради за два факултета по фармация, към медицинските университети в Плевен и Варна, ново общежитие в Пловдивския университет. УНСС взема почти 5 млн. лв. за нов блок, а СУ ще ремонтира сградата си на бул. "Ал. Стамболийски". Транспортното министерство пък ще проектира интермодален терминал във Варна с 15 млн. лв. С 30 млн. лв. правосъдното министерство ще подобрява сградите на съдилищата из страната, отново без да е посочено къде.

Между шест и осем пъти повече пари вземат общини на властта, отколкото тези на ГЕРБ

Оплакванията на Бойко Борисов и на партия ГЕРБ като цяло относно разпределението на 500 млн. лева по публичната инвестиционна програма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика