Министерството на енергетиката опроверга ДБ: Няма скрита авария във ВЕЦ "Цанков камък"

4067
Министерството на енергетиката опроверга ДБ: Няма скрита авария във ВЕЦ "Цанков камък"
Снимка: БГНЕС

Служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков нарече "манипулативна и неточна" появилата се информация за скрита авария във ВЕЦ "Цанков камък".

По-рано днес от „Демократична България“ отправиха въпроси към ресорния министър Росен Христов защо се крие сериозна авария във ВЕЦ-а, станала в периода 13-15 октомври. Според информацията на ДБ тя е довела до преустановяване на работата на централата и до ден днешен. Депутатите от "Демократична България" добавиха още, че ВЕЦ-ът е в средата на каскада „Въча“ и всичко това представлява "реален риск за енергийната сигурност на страната".

Росен Христов обяви какъв е проблемът с шести блок на АЕЦ "Козлодуй" и кога ще заработи отново

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че технически проблем в неядрената част от шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е прич...

"Във връзка с разпространена манипулативна и неточна информация от някои политици, трябва да направим важни уточнения. От датата на встъпване на служебното правителство – 3 август, няма укрити аварии при енергийната система на България. Говоря за производствени мощности, преносна мрежа и др.", каза той на брифинг пред медиите, но все пак призна, че авария е имало.

"Второ, възникналото събитие в напорния водопровод на ВЕЦ „Цанков камък" е аварийно и е започнат веднага ремонт, който не е планов. Ние никога не сме прикривали такъв ремонт. Работата е в ход", отвърна Божков на коментарите от страна на ДБ, че служебният кабинет е прикривал аварията под сянката на "планов ремонт".

"Трето, изключването на 85 мегавата от ВЕЦ-а по никакъв начин не влияе на сигурността и целостта на електроенергията на България и нормалното потребление на електрическа енергия в страната", заявиха от Министерството на енергетиката.

"Демократична България" пита енергийния министър защо крие авария в "Цанков камък" (ВИДЕО)

"Получихме информация преди час, че във ВЕЦ "Цанков камък" в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до пр...

Конкретната причина за аварията е откъсване на табла от съоръжение, което предпазва генераторите и турбините от разрушаване при внезапна авария в напорния водопровод. Долната част на това съоръжение се е откъснала заради лошо проектиране и е паднала на дъното на напорния водопровод, обясни Божков.

На въпрос повлияла ли е аварията на други ВЕЦ-ове, той отвърна: "Няма как, защото чашата на язовир „Цанков камък“ има достатъчно обем да приеме водните количества, които не могат да бъдат акумулирани".

"Информация за такива аварии от 50 мегавата нагоре получавам на момента със заповед от диспечерите. Когато те не влияят пряко на електроенергийната система и на нормалното потребление, те не се съобщават. Обикновено те се компенсират чрез т.нар. вторично регулиране, а в някои случаи и третично регулиране", допълни той.

И даде пример с изключване в 22:30 ч. в четвъртък вечер на 200 мегавата в „Бобов дол“. "Но не го съобщихме, защото не влияе на системата. Още по-малко влияят тези 85 мегавата в „Цанков камък“. Тази манипулативна информация не помага за сигурността и информираността на българския потребител", заяви той.

"Булгаргаз" стигна до слотове на "Ревитуса" за 2023 г., но достатъчни ли са?

"Булгаргаз" ЕАД не е успял да резервира собствени слотове за разтоварване на танкери с втечнен газ на гръцкия терминал "Ревитуса" на пр...

На въпрос на Actualno.com кога централата отново ще е в експлоатация, Божков отвърна, че се очаква това да стане "към 17 ноември". Определи и степента на вероятност - 80%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика