Министър Донев: Промените в мярката 60/40 насочиха ресурс към най-засегнатите фирми

5647
Министър Донев: Промените в мярката 60/40 насочиха ресурс към най-засегнатите фирми
Снимка: БГНЕС

Новият дизайн на мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса, приет от служебното правителство, работи ефективно и целесъобразно, смята служебният министър на труда и социалната политика и заместник министър-председател по икономическите и социалните политики Гълъб Донев.

По време на парламентарния контрол депутатът от ГЕРБ Анна Александрова отправи въпрос към министъра какъв е броят на подпомогнатите от държавата фирми след приетите промени в мярката. Припомняме, че след нанесените корекции на заложените при правителството на Борисов параметри на мярката, от 1 юли при спад на оборота от 30-40% предприятията имат право да получат 50% от осигурителния доход на лицата, попадащи във включените в мярката икономически дейности, а при спад над 40% на оборота - мярката 60/40 се запазва в досегашния си вид и те получават до 60% от този доход.

Според Александрова това е лишило голяма част от бизнеса от възможността да се възползва от мярката. "Докато при правителството на ГЕРБ предприятията трябваше да докажат спад на оборота от 20%, сега се искат 30-40% и това ограничава кръгът на фирмите, имащи право да кандидатстват", посочи тя. Според нея това е създало условия за укриване на реалните доходи с цел да се докаже подобен спад, особено в период, когато по презумпция се реализира по-висок сезонен приход в много сектори на икономиката.

Според министър Донев обаче с новия дизайн на мярката финансовият ресурс е насочен по-ефективно към фирмите с по-голяма потребност от подкрепа. По думите му след премахването на епидемиологичните мерки през април и май, които оказваха неблагоприятно влияние върху икономиката, икономическата активност в страната се е засилила. Прогнозите на експертите очакват нарастване на БВП с 2,7% за 2021 г., а на заетостта - до 0,5%, посочи той. 

"В условията на подобряване на икономическите показатели и спад на безработицата, служебното правителство взе решение да промени дизайна на мярката с цел насочването на най-значим ресурс към най-засегнатите предприятия", заяви той.

Гълъб Донев: Средният процент за увеличение на пенсиите ще бъде 12,5%

"Философията на преизчисление на пенсиите, предложена от служебното правителство, е много проста - спазване на принципите на социалното...

Действието на мярката е регламентирано до края на месец юли и от държавния бюджет са осигурени 120 млн. лв. С тези средства може да бъде запазена заетостта на 80 хиляди работници и служители като работодателите могат да подават заявления до 31 август, посочи той.

Министърът изнесе предварителни данни на Агенцията по заетостта, които сочат, че 35% от фирмите, подали заявления за юни за над 50 души персонал имат спад на приходите от 30 до 40%, 34% от фирмите са със спад между 40 и 50%, а 31% - с над 50% спад. Това означава, че намалената субсидия от 50% от осигурителния доход са получили около 1/3 от предприятията. Останалите фирми са получили подкрепа в размер на 60% от осигурителния доход. Очаквано, повечето фирми със спад над 50% са от сектора на туризма, допълни Донев.

Министърът посочи още, че по данни на НСИ са изплатени 52 млн. лв. на 2289 работодатели за запазване на заетостта на 68 хиляди служители. Това е довело до ограничаване на безработицата - към 19 август тя е била с най-ниска стойност от 4,96%.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика