Министър обясни на депутат от "Възраждане" защо децата трябва да носят маски по време на пандемия

2640
Министър обясни на депутат от "Възраждане" защо децата трябва да носят маски по време на пандемия
Снимка: БГНЕС

По време на днешния парламентарен контрол министърът на образованието Николай Денков обясни на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев защо по време на пандемията от коронавирус учениците трябва да носят предпазни маски.

Ганев попита защо хронично болните деца трябва да носят предпазни маски в училище и разясни, че от тази мярка трябва да са освободени децата със специални образователни потребности. Той на няколко пъти спомена име на конкретно дете, което е в нарушение на Закона за личните данни, където здравният статус се определя като чувствителни данни и съответно такива с повишена закрила. Припомняме, че именно това използваха като основен аргумент за защита депутатите от "Възраждане" след репортажа на bTV, от който стана ясно, че 1/3 от народните представители на партията на Костадин Костадинов са ваксинирани, въпреки че определят препарата срещу COVID-19 като "експериментална течност".

Министър Денков припомни заповедта, с която са утвърдени насоки за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в Центровете за специална образователна подкрепа. 

В раздел първи от насоките се посочва, че изключение за носенето на защитна маска за лице се допуска за следните случаи в училище: в училищния двор, при спазването на физическа дистанция от 1,5 метра за децата от предучилищните групи при педагогически ситуации; за учениците от началния етап - от първи до четвърти клас, по време на учебния час; за деца и ученици със специални образователни потребности, при които има установена невъзможност за носенето на защитна маска и становище от личен или от лекуващ лекар, удостоверяващ това; както и в часовете по физическо възпитание и спорт.

В тези насоки се съдържа и прeдложен от Министерството на здравеопазването списък със заболявания, при които се препоръчва преминаване към обучение от разстояние в електронна среда поради установен по-висок риск от COVID-19, каза министър Денков.

Министър Денков: Ако има прекъсване на обучението, то ще бъде за не повече от седмица

Дори да има прекъсване на обучението, то ще бъде за не повече от седмица, ротацията също ще е за срок от седмица, така че да няма дълго...

Той уточни, че предложеният списък е ориентировъчен и не е изчерпателен, и по преценка на лекуващия лекар форма на обучение, различна от дневната, може да бъде препоръчана и на ученици с други заболявания, които не са посочени в списъка.

Образователният министър каза, че в този списък, в раздела "Детска пулмология", е посочено заболяването "Тежка и неконтролирана бронхиална астма", за какъвто случай с ученичка попита Цончо Ганев.

"Нашата грижа, освен присъственото обучение на децата, е и ще бъде и тяхното здраве, като експертна и водеща е ролята на Министерството на здравеопазването", заяви министър Николай Денков.

Той обясни, че за случая с ученичката, за която постави въпрос Ганев, директорът на образователната институция трябва да се съобрази със становището на личния или на лекуващия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика