Ръководството на КЗП се оплака от натиск от страна на служебния икономически министър

3569
Снимки: БГНЕС

Ръководството на КЗП се оплака от натиск от страна на служебния икономически министър. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев по време на брифинг.

Поводът за това заключение е назначена проверка от служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Френкев смята, че този натиск идва именно от Министерство на икономиката и индустрията с цел да се дискредитира предишното управление, за да се изкарат политически дивиденти. Според него става въпрос за политически натиск. По думите му ма опит за оказване на натиск върху комисията за проверки, които са част от нейните правомощия и да се изкара, че са разходвали ресурс залудо.

„Дълбоко вярвам, че всяко едно ведомство трябва да носи отговорност за работата, която върши. В случая обаче имаме дена безпрецедентна ситуация, в която се търси отговорност на КЗП защо си върши работата. В сигнала до Инспектората се казва, че КЗП не е компетентна да извършва проверки за продажбата на райски газ. Тук искам да припомня, че темата за райския газ беше повдигната лично от омбудсмана на Република България Диана Ковачева в писмо до КЗП с молба да осъществим контрол върху пазара и разпространението на опасната стока“, коментира председателят на КЗП.

Още: Нинова: Очакваме служебният кабинет да продължи борбата срещу употребата на райски газ

Той обърна внимание, че в Закона за защита на потребителите има раздел „Обща безопасност на продуктите“ и при изрично секторно законодателство, се прилага общия закон. Проблемът с продажбата на райския газ е от изключително висок публичен интерес и засяга здравето и живота на уязвима част от обществото, а именно децата. Благодарение на бързите действия и осъществените проверки на инспекторите на КЗП продажбата на райски газ беше ограничена, а лично министър Нинова взе темата присърце в парламента и поправката в Закона за здравето и в Закона за закрила на детето, бяха успешно приети“, обясни Френкев. Стана ясно, че поправките са влезли в сила в края на миналата седмица. Председателят на КЗП припомни, че законодателят е решил контролът да бъде възложен на Министерство на здравеопазването.

Стана ясно, че по отношение на райския газ КЗП е извършила общо 345 броя проверки, които са били на територията на цялата страна ,включително и по Черноморието. Проверявано е в магазини, както и в заведенията за хранене и развлечения, включително тези с нощен режим на работа. Една голяма част от проверките са извършени по Черноморието. В хода на проверката е установено, че се предлагат такива капсули в 12 магазина и са взели 15 проби от този продукт. От миналата седмица има случай, в който са установили предлагането на продажба в магазин, който предлага кредити.

„Втората точка в сигнала е по повод на програмата за наблюдение на цените на 12 вида стоки от първа необходимост, която комисията осъществява вее 6-та седмица. В Закона за защита на потребителите има цял раздел относно обозначаването на цените на стоките и услугите, както и раздел на лоялни търговски практики, по които се извършват проверките не само по тази програма, но и във всички останали сектори на икономиката“, каза той.

По думите му КЗП не се меси в ценообразуването, но са длъжни да проверят дари при прилагането на специалните антикризисните мерки и при обявяването на промоции потребителите са защитени и цените са правилно обявени.

„Очевидно става въпрос за политически натиск върху комисията и опит да се блокира работата и да се осъществи един регрес в работата ни по отношение на защитата на потребителите. КЗП е един работещ орган, ползващ се с изключително доверие сред българските граждани. Ние ще продължим да работим за интересите на българското общество, защото без значение от постовете, които заемаме днес или утре, всички ние сме потребители на стоки и услуги“, добави още Френкев.

Готов ли е Никола Стоянов да му гръмне "бомбата от Корнелия Нинова" в ръцете? Четете ТУК. 

Какво му отговори лидерът на БСП? Вижте ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика