И ДКК се оплака от политически натиск от наследника на Нинова

1808
И ДКК се оплака от политически натиск от наследника на Нинова
Снимка: БГНЕС

"Със своето поведение министър Никола Стоянов спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира Държавната консолидационна компания и дружествата, което не е в интерес на държавата". Това заяви изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова-Кръстева, която беше назначена от бившия министър на икономиката Корнелия Нинова през март 2022 г.

Ден след като Комисията за защита на потребителите сигнализира за натиск от страна на Стоянов - уволнен преди месеци от Нинова като шеф на ВМЗ-Сопот, днес това стори и компанията, под чиято шапка са ВМЗ, "Кинтекс" и още няколко държавни дружества.

Никола Стоянов готов "бомбата от Корнелия Нинова" да му гръмне в ръцете

Никола Стоянов готов "бомбата от Корнелия Нинова" да му гръмне в ръцете. Това стана ясно от коментара на министъра на икономиката в слу...

"Давам ви само един пример за случилото се на 8 август в „Кинтекс“. В 17 и 30 ч. пристигат двама служители от министерството с писмо от министъра, за да се снабдят с документи и договори за периода от 1 август до момента на посещението им. Става в края на работния ден, без да са уведомени нито от ръководството на „Кинтекс“, нито аз. Директорите там са представили съответните документи. Но защо така спешно, бързо и по този начин? На какво ви прилича – на снабдяване с документи или на действия за изземване на определени материали?", заяви Смиляна Нитова на пресконференция в сряда.

"По този начин министърът дестабилизира това дружество, създава впечатление в обществото, че става нещо нередно, а това не е така. Предния ден „Кинтекс“ сключи голям договор с международно значение, с което гарантира работа на дружеството за поне 5 години напред", добави тя.

Директорът на ДКК представи справки, от които се вижда, че към края на миналата година паричната наличност на дружеството била 34 млн. лв., а за краткия 6-месечен период при управлението на Нинова станала 46 млн. Към края на миналата година загубата на ВМЗ била 1,6 млн. лв. За периода до 30 юни 2022 г. дружеството е реализирало печалба 48 милиона лева, поясни Нитова. "Разликата е фрапираща, да не говорим за иновациите, по които работим – нова лицензирана лаборатория за научна дейност и предложение от японско дружество за съвместна дейност", каза още тя.

Наскоро стана ясно, че министър Никола Стоянов иска да увеличи броя на членовете на борда на ДКК от 4 до 7, като Корнелия Нинова го заподозря в създаване на мнозинство за "чистка в дъщерните дружества". Директорът на ДКК обжалва промяната на броя на хората в Съвета на директорите.

Бившият шеф на "Кинтекс" с нов удар по Нинова: Източиха 800 000 лв., пращат ги към Дубай

Уволненият през април шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов предприе нова атака срещу бившия министър на икономиката и индустрията Корне...

"Стоянов ме извика на разговор в посока положението във ВМЗ и в други дружества. Накрая ми предостави пълномощно и декларация във връзка с дейността на ДКК. Излизайки от кабинета, му позвъних да го питам за какво се отнася. Отговори, че ще въведе промени за увеличаване състава на директорите на ДКК. Това е негово право, но не по този начин – да бъда подведена с подписване на някакви декларации. Затова съм обжалвала. Министърът трябва да реализира промяната сам по съответния ред. Аз не бях видяла текста на този протокол", аргументира се Смиляна Нитова.

В момента членовете на Съвета на директорите на ДКК са 4 - изпълнителен директор, председател на съвета на директорите и 2-ма членове. "Трябваше да се впишат от 5 до 9 души според Никола Стоянов", каза тя.

На последната си пресконференция Стоянов обяви, че много хора при Нинова са назначавани без конкурс в дружествата под шапката на министерството. Той твърдеше и че за 2 месеца са уволнени 72 души, което е 10% от екипа на ведомството. "ДКК има 16 дъщерни дружества. Шест от тях се управляват от Съвет на директорите, 4 - от управители, 6 в момента са в ликвидация. От 6-те със Съвет на директорите са сменени бордовете на три дружества, две от тях с конкурс. От 4-те с управители са сменени двама от управителите поради финансовите резултати и са сменени двама от ликвидаторите – единия поради смърт. Няма преднамерени уволнения и назначения. И в ДКК е сменен бордът, в момента без конкурс, но министърът има право да обяви конкурс, когато пожелае", заяви шефът на ДКК.

На пресконференцията се появи и Венцислав Димитров – адвокат, който с решение на принципала на ДКК е избран за член на Съвета на директорите, но още не е вписан. Той предизвика скандал и заради него Нитова прекрати брифинга. "Аз съм един от освободените от Корнелия Нинова. Има протокол за увеличаване на съвета, с този състав не могат да се изпълняват нормално задълженията на тази важна компания. Не трябва да са четирима души, а повече", заяви Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com