Министър Стойчева: Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа (СНИМКИ)

735
Министър Стойчева: Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа (СНИМКИ)
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа. Те могат да са основа за сътрудничество и двигател на развитие, който да позиционира целия регион като източник на продукти и услуги с висока добавена стойност. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на кръглата маса „Технологиите, които определят бъдещето на дигиталната трансформация“, организирана от DXC Technology България във Варна.

Още: Милена Стойчева: Министерството на иновациите ще работи за повишаване на финансовата грамотност на гражданите

Министър Стойчева представи визията на Министерството на иновациите и растежа за ребрандиране на България като място за създаване на иновации, резултат от научна и развойна дейност и човешкия капацитет и интелектуален потенциал. „Сред основните цели на МИР са привличането на високотехнологични инвестиции и развитие на предприемаческата и стартъп екосистеми“, каза още Стойчева.

Министърът отбеляза, че България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи и на второ място като желана дестинация за отваряне на офиси на стартиращи компании.

Министърът на иновациите заяви още, че създаването на иновационни долини и свързването им в мрежа от хъбове, които ще подобрят конкурентоспособността на региона и на Европа, е сред приоритетите на МИР. „Вярвам, че можем да създадем благоприятна среда за устойчив икономически растеж, включваща всички заинтересовани среди по модела на „отворена иновация“, каза министърът.

Още: Министър Стойчева: Партньорство с Румъния може да изведе Източна Европа като лидер в иновациите (СНИМКИ)

Стойчева подчерта, че по отношение на развиването на последното ниво технологии, включително изкуствения интелект, България може да се гордее с работата на INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии. „Институтът има заявка да бъде фактор в региона и Европа и е един от петте института, които са признати за принос в сферата на дълбоките технологии“, заяви министър Стойчева.

„Вярвам, че ако използваме капацитета на подобни институции в синергия с бизнеса, ще успеем да създадем модели в подкрепа на решаване на местните и глобални предизвикателства“, допълни още министърът на иновациите и растежа.

Преди събитието министър Стойчева проведе среща с кмета на Варна Иван Портних, представители на глобалната платформа за иновации и световен лидер в подкрепата на стартъпи и иновационен капацитет и стратегически партньорства по модела на „отворена иновация“ „Plug and Play“ и представители на „Fraport“. На нея бяха обсъдени възможностите за морската столица, бъдещи партньорства. Министърът подчерта, че ключова цел на МИР е да покаже потенциала на България през предприемаческата екосистема.

По-късно тя проведе среща и с к.д.п. д-р Милен Тодоров, директор на СПД „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. На срещата беше обсъдено взаимодействието между МИР и Министерството на транспорта и съобщенията за подкрепа на иновациите в сектора.

Още: Тракия икономическа зона напът да стане първият в Европа неутрално въглероден индустриален парк

Министър Стойчева посети и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, където разгледа учебния център за кибероперации и симулатора за машинни операции. С флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров министърът на иновациите обсъди възможностите за сътрудничество на МИР с висшето учебно заведение във връзка с модернизиране на базата и иновативни обучения за студентите, както и потенциала за сътрудничество в рамките на акселератора на НАТО DIANA.

Още: Министър Стойчева: трансформираме ББР в насърчителна банка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мъка: Три пъти депутатите не събраха кворум за второ извънредно заседание

Американски топ-разузнавач дойде в София

Ударници в парламента: Свикаха второ извънредно заседание, но не събраха кворум

Атанасов: Главчев ще възложи ли на ДАНС да провери кой е подслушвал централата ни (ВИДЕО)

ПП-ДБ ще искат извънредно заседание за цената на тока (ВИДЕО)

Вътрешният министър посочи за колко пари се купуват гласове за изборите на 9 юни

Денков за записите: Компроматите прикриват нежеланието да се разследват Нотаруиса и "Осемте джуджета"

Христо Иванов разказа как Пеевски се молил на четири крака заради "Магнитски" (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Последният парламент нямаше нито един социален приоритет

Росен Желязков: ГЕРБ поема нелекия ангажимент отново да изведе страната от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика