МИР: Датата на изборите да се определи след политически консултации и консенсус

1909
МИР: Датата на изборите да се определи след политически консултации и консенсус
Снимка: ПП Мир

България, Европа и светът се намира в извънредна, различна и епидемична ситуация, която изисква от политиците и държавниците да действат по коренно различен от досегашния начин.

По Конституция датата на провеждането на изборите се определя от президента на България, но сложната и извънредна обстановка предполага датата на изборите да бъде определена след широк политически и здравно-експертен дебат и консенсус. Това се казва в позиция на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

ПП МИР: Правителството нарушава законите и европейските норми за питейно-битовото водоснабдяване

Предложението за използване на водите от двата напоителни язовира "Ахелой" и "Порой" за преодоляване на „водната криза в Бургас&l...

„Посочването на конкретна дата за провеждането на следващите парламентарни избори още в началото на декември месец без да са отчетени здравните рискове, които крие сложната и динамична епидемична обстановка в страната, както и без да има яснота, дали ще бъдат произведени машините за гласуване в срок, е доста притеснително“, каза Димитър Илиев, член на Националния изпълнителен съвет на партия МИР с ресор избори.

Партия МИР предлага президентът на Република България Румен Радев да направи политически консултации с парламентарните и извънпарламентарните партии и ЦИК, както и експертни консултации със здравните експерти и представители на Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз.

„Най-резонно е тези консултации да бъдат проведени в периода 11-22 януари 2021 г., когато първо ще има по-ясна картина за разпространението на пандемията в страната, второ ще има конкретика кога ще бъдат доставени ваксините в България и какъв ще е графикът за тяхното поставяне и не на последно място как върви процесът по обществената поръчка и производството и набавянето на необходимите машини за гласуване“, каза още членът на НИС на ПП МИР Димитър Илиев.

Той подчерта, че за партия МИР е изключително важно на предстоящите избори да може да се гласува машинно, защото само така ще се намали купения и корпоративния вот и подмяната на вота на българските граждани.

Партия МИР с ново ръководство и цел влизане в парламента

Партия МИР си постави за цел да стане парламентарно представена още на следващите парламентарни избори. Това стана по време на Конгреса...

„Именно за това призоваваме президента да не избързва с посочването на конкретна дата за предстоящите избори, а да изпълни конституционно си правомощие чрез различен от досегашния подход и да покани на консултации всички парламентарни и извънпарламентарни партии и здравни експерти. Не можем да си позволим да проведем избори, без да имаме гаранция за здравето на българските граждани и без да имаме гаранции, че машинните за гласуване ще бъдат произведени в срок и внедрени в изборния процес“, беше категоричен Димитър Илиев.

Партия МИР още през февруари месец тази година поиска оставката на правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ и провеждането на честни избори чрез машинно гласуване. От партията смятат, че именно сега трябва да се покаже държавническо мислене, да се възстанови политическият и общественият диалог и да се действа разумно, а не емоционално. От партията смятат още, че чрез предлагания от тях подход ще се гарантира, че повече български граждани ще имат възможността и мотивацията да гласуват, което ще се повиши избирателната активност, нещо, което би трябвало да е целта на всеки политик и държавник, който иска истинска промяна, а не поредната подмяна в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика