Митов: България подкрепя идеята на ЕС за специален пратеник в Македония

10099
Митов: България подкрепя идеята на ЕС за специален пратеник в Македония
Снимка: БГНЕС

България подкрепя идеята на Европейския съюз да изпрати свой специален пратеник в Република Македония за разрешаване на политическата криза в страната. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов, предаде БНР.

"Това е германска инициатива, която България е подкрепила отдавна. България, Германия и Холандия изразиха становище за по-голяма ангажираност на всички европейски институции в Македония за разрешаване на политическата криза там. Изпращането на специален пратеник е един опит да се намери инструмент, чрез който да стане по-интензивен ангажиментът на ЕС в Македония. Дори и това да не се случи, там има доста специални представители. Това не значи, че ние няма да търсим други механизми за засилване на европейските институции в Скопие", заяви той.

Плевнелиев: Заставаме зад суверенитета и териториалната цялост на Македония

Заставаме зад суверенитета и териториалната цялост на Република Македония, заяви президентът Росен Плевнелиев след края на Срещата на в...

Митов беше категоричен, че българската дипломация ще бъде активна по отношение на разрешаване на политическата криза в Македония.

"Необходимо е засилването на присъствието на европейските външни министри и представители - индивидуално или през клъстери от държави. Трябва да има яснота за провеждане на реформи, които да са съвместими със заявеното от Скопие намерение за членство в ЕС. Напоследък виждаме отстъпление от тези реформаторски намерения", допълни той.

"Специалният представител в дадена държава обикновено се определя от страна, която няма обща граница с държавата, в която се решава конкретен казус. България е най-активната страна за привличането на вниманието на европейските институции и НАТО по отношение на политическата криза там", заяви Митов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика