Митов и Хамънд подчертаха силното партньорство на България и Великобритания в ЕС и НАТО

10673
Митов и Хамънд подчертаха силното партньорство на България и Великобритания в ЕС и НАТО
Снимка: Gettyimages

Министърът на външните работи Даниел Митов и британският му колега Филип Хамънд, които се срещната днес в Лондон, подчертаха силното партньорство между България и Обединеното кралство в рамките на ЕС и НАТО и отличното равнище на двустранния политически диалог, съобщиха от МВнР.

Първите дипломати на двете страни обмениха мнения и оценки по актуалните въпроси от европейския и регионален дневен ред, като се спряха подробно на ситуацията в Република Македония и региона на Западните Балкани като цяло, както и на обстановката в Украйна и рамката на отношенията между ЕС и Русия.

Митов: България подкрепя идеята на ЕС за специален пратеник в Македония

България подкрепя идеята на Европейския съюз да изпрати свой специален пратеник в Република Македония за разрешаване на политическата к...

Филип Хамънд запозна българския си колега с основните елементи на британския дневен ред за реформа на ЕС и предстоящото провеждане на национален референдум за излизане или оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз, като подчерта необходимостта от постигане на съгласие между партньорите в ЕС за реформи, насочени към повишаване на неговата конкурентоспособност и демократична отчетност в интерес на просперитета и сигурността на всички европейски граждани.

По отношение на британския дебат за реформиране на принципите на достъп на гражданите на ЕС до социалните системи на държавите членки, Хамънд посочи, че правителството на Обединеното кралство е готово да дискутира със своите европейски партньори възможни решения, които не дискриминират една или друга категория граждани на ЕС и около които може да бъде постигнат широк консенсус между страните членки.

България и Обединеното кралство потвърдиха споделената амбиция за активно сътрудничество в хода на подготовката на триото от председателства на Съвета на ЕС в периода 2017-2018 г.

Министър Митов проведе срещи и в британския парламент – с председателя на постоянната парламентарна комисия по европейските въпроси на Камарата на лордовете – лорд Бозуел, както и в Кабинета на министър-председателя – със съветника по националната сигурност Ким Дарък.

Даниел Митов: Умните хора се учат от грешките на другите

Европа е в процес на еволюция, каза министърът на външните работи Даниел Митов по повод Деня на Европа, отбелязан в Представителствот...

Акцент в разговора с лорд Бозуел бе ангажиментът на британското правителство за реформиране на ЕС, както и ролята на Камарата и Комисията по отношение на законопроекта за провеждането на очаквания преди края на 2017 г. референдум за оставане или напускане на ЕС. Отчетена бе значителна близост в позициите на двете страни по теми от Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, с особен акцент върху ситуацията в Украйна и значението на кризата в общоевропейски контекст. Министър Митов отправи покана към лорд Бозуел за посещение в България с цел активизиране на двустранното парламентарно сътрудничество, обмен на най-добри практики по отношение на работата на британските комисии по европейски въпроси, както и обсъждане на ролята на националните парламенти в контекста на дебата за европейски реформи.

В рамките на срещата с Ким Дарък бяха обсъдени темите на сигурността в региона на Западните Балкани, европейската перспектива на страните от региона и мерките за преодоляване на предизвикателствата пред този процес, включително в по-широкия контекст на сигурността в Европа. Актуалната обстановка в Македония и перспективите за намиране на изход от политическата криза в страната бяха особен фокус в разговора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика