Митов: Нова Студена война не е изключена

14369
Митов: Нова Студена война не е изключена
Снимка: БГНЕС

Не е изключена опасността от започване на нова "Студена война" заради агресивните действия на Русия, каза министърът на външните работи Даниел Митов при откриването в столицата на Международна конференция по сигурността за обсъждане на заплахите от Украйна и Близкия изток, предаде БНР.

"Агресията на руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-и век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война. България, като член на ЕС и НАТО, трябва да развие ясно разбиране за политическите процеси, а икономическата, енергийната и друга обвързаност на страната ни не следва да препятства взимането на важни стратегически решения. В настоящата криза зачитането на международните норми и принципи е от първостепенно значение", заяви той.

Служебният кабинет отпуска 50 хил. евро хуманитарна помощ на Украйна?

Служебното правителство възнамерява да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна. Предложението е на външния министър Даниел Мит...

Гост на форума ще бъде помощник-генералният секретар на НАТО Сорин Дукару, който наскоро беше назначен да отговаря за нововъзникващите заплахи пред съюзниците. Освен румънския дипломат се очакват представители на Грузия, Македония, Катар, Съединените щати и Украйна, официални лица от Агенцията за бежанците на ООН, на агенцията "Фронтекс" за охрана на външните граници на Евросъюза, хора от неправителствения сектор, академичните среди и бизнеса у нас.

Участниците във форума ще разгледат основните рискове и заплахи за националната, регионалната и глобалната сигурност с основен фокус върху Балканите и широкия Черноморски регион.

Организатори на конференцията са Българската академия на науките и Софийският форум за сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика