X
 
 

Москва иска от Румен Радев да порицае МВнР за нацизма

5058 33
photo of Москва иска от Румен Радев да порицае МВнР за нацизма
Снимка: БГНЕС
"Неморално е да се обвинява Русия за това, че е донесла "окупационен режим". Така председателят на Комисията по международни отношения на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров коментира българската позиция по повод организираната от руското посолство у нас изложба "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Припомняме че Българското външно министерство отбеляза, че "щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави".

МВнР към Русия за 9 септември: Съветската армия донесе репресии

Твърда позиция с явна критика изрази Министерството на външните работи на България заради организирано от руското посолство събитие по ...

"Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо", добави Джабаров пред RT.

Mediapool коментира още, че държавният глава Румен Радев традиционно заема проруски позиции, като е сред най-активните европейските застъпници на премахването на санкциите срещу Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата ѝ в Украйна. Все още обаче българският президент не е дал своята гледна точка по казуса с руската изложба и позицията на МВнР.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин обаче критикува Дипломатическото ведомство. "МВнР поставя под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия, тогава Съветския съюз, за победата над нацизма във Втората световна война. Съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат годишнината от началото на войната, ни кара да се замислим“, коментира Вигенин.

Руското посолство в България обяви, че е изненадано от реакцията на София. "Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция", посочиха в позиция от руското посолство.

От БСП с критики към правителството за "импровизации във външната политика"

БСП призова правителството да спре с "импровизациите във външната политика на България". Позицията на партията изрази народният предста...

"Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената армия в избавление на човечеството от фашистката чума", добавиха от посолството.

Очаквано, българската реакция бе широко отразена в руските медии.

Ръководителят на Руското военно-историческо дружество Михаил Мягков коментира пред ТАСС, че е малко вероятно "България да съществува днес като независима държава, ако не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия".

"България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер за окупацията на Югославия и Гърция, прие германски войски на своята територия и снабдяваше с различни продукти и материали нацистката армия. Наистина ли България иска да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледа и отношението към нея. Историческата слепота никога не е помагала за нормалното развитие на обществото", каза още Мягков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Москва натиска червения бутон на гърба на резидента Радев, монтиран там от Решетников.
 • Смачкаха и Православието. И то ли беше фашистко??? 16 Смачкаха и Православието. И то ли беше фашистко??? преди 2 седмици Профил на трол?
  Posted by Петко | септември 4, 2019, 20:51 В България никога не е имало фашизъм и нацисти. “Народния съд” уби най най свястните, интелигентни и добри българи. Смачкаха и Православието. И то ли беше фашистко??? Как не ги е срам руснаците да си отварят черната уста. Уж и те бяха загърбили комунизъма. Ако са приятели, трябва да се извинят за престъпленията и геноцида, който донесоха 44г. а не да виж още ›› искат признание и поклонение.
 • Анонимен 15 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Защо трибва да ни обивиняват че сме фашисти само защото искаме да сме независима от Русия държава и свободна от руско управление и контрол.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Неискаме да празнуваме диктатурата на съветскя съюз ,окупцията на червената армия и натресения тоталитарен режим на руснаците като лидери в съветския съюз със разни псевдо изложби.Това че България иска да е свободна държава нея прави нациска и хитлериска.
 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Руснаците винаги са обичали да злоупотребяват със историята и да я използват за политически цели,провокации или обиди срещу други държави.Съвсем ясно е че никой не осопорва борбата на Русия или всички останали държави срещу нацизма и Хитлер и е крайно време руснаците да разберат че България е била на страната на Германия във войната не защото българите са били "горди фашисти" или че България е им виж още ›› ала фашистко правителство.Червената армия не е освобождавала нищо, а е била окупационна армия донесла е диктатура ,репресии и тоталитарен режим в България и цяла источна Европа извинявайки всичко със розови мечти за социализъм и комунизъм!Управлението на България директно от Москва по съветско време неможе да се оправдава с борбата срещу фашизма.Русия не е признала грешките на Сталин и Горбачов които съсипаха България и досега неможе да се оправи.Русия не е признала историческата си вина държи мумията на Ленин и затова има и ще има проблем със целия свят.
 • КОПИ-ПЕЙСТ 12 КОПИ-ПЕЙСТ преди 2 седмици Профил на трол?
  Всички тука знаете, че България обявява война на Германия не при правителството на ОФ, а на това, свалено от ОФ. На 8 септември. Сега ще ви кажа и още един малко известен факт, който вероятно не знаете. Министерски съвет взима решение за обявяване война на Германия в свое заседание още на 5 септември 1944 г. след обяд преди да разбере, че СССР е обявил война на България. Нека припомня, че виж още ›› още от август в Анкара и Кайро се водят преговори за примирие между България и САЩ и Англия. Затова при веста за обявяването на война на България, американската и английската дипломация официално изказват своето "недоумение" от постъпката на СССР, предвид преговорите в Кайро, за които СССР знае. Никой не очаква подобна постъпка предвид смяната на правителството в България от 2 септември и преговорите в Кайро. Тогава ще попитате защо България обявява войната чак на 8 септември, а не на 5 септември. Причината се нарича военния министър Иван Маринов, който е таен комунистически агент и заявява, че войската не е готова да води война срещу Германия и трябва време за прегрупиране. Естествено, това е повода, причината е да се отложи това обявяване, за да може СЪЮЗА да нападне вероломно България, а комунистите да заграбят властта. Същият Иван Маринов естествено е ЕДИНСТВЕНИЯТ министър от периода между 1941 и 9-ти, който не е съден от Народния съд. След 9-ти става главнокомандващ БА, после заема и други позиции..
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Неонацист - Келевата Дрисла Екатерина !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  “ГЕНЕРАЛЬНОЕ СОГЛАШЕНИЕ О сотрудничестве, взаимопомощи, совместной деятельности. гор. Москва 11 ноября 1938 г. Народный Комиссариат Внутренних Дел Союза ССР, далее по тексту НКВД, в лице начальника Главного управления государственной безопасности, комиссара государственной безопасности 1 ранга Лаврентия БЕРИЯ, с одной стороны, и Главное управление безопасности Национал-Социалистической рабочей пар виж още ›› тии Германии, в лице начальника четвертого управления (ГЕСТАПО) Генриха МЮЛЛЕРА, на основании доверенности № 1-448/12-1, от 3 ноября 1938 г., выданной шефом Главного управления безопасности Рейсхфюрера СС Рейнхардом Гейдрихом, далее по тексту ГЕСТАПО, с другой стороны, заключили настоящее Генеральное соглашение о сотрудничестве, взаимопомощи, совместной деятельности между НКВД и ГЕСТАПО”.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Гестапо-детската градина на НКВД. http ://censoru.net/24198-pytki-v-nkvd-kotorye-ocenili-v-germanii.html
  : 13 !
 •  ciklop50 10.2 ciklop50 преди 2 седмици Профил на трол?
  Дъртият Циклоп - психо ИДИОТ !
  : 3 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Хр. Ботев - Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  "Учете руски! Трябва да знаете езика на врага!" Васил Левски.
  : 13 !
 • Васил Левски знаел ли е руски език ? 9.2 Васил Левски знаел ли е руски език ? преди 2 седмици Профил на трол?
  Васил Левски знаел ли е руски език езика на врага за да ни го препоръчва да го учим?Тези завети не се изпълняват в нашите училища където масово се изучава английски език след изхвърлянето на руския от учебната програма.
  : 12 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Как Русия продължава да ограбва България: издръжките, фалиралите банки, Лукойл и още: http ://vek21press.com/index.php/2016/01/17/russia-ograbva-bulgaria/
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Да оставим Русия и русоробите на собствените им бесове, зад „желязна завеса” - http ://www .faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/de-profundis-da-ostavim-rusiya-i-rusorobite-na-sobstvenite-im-besove-zad-zhelyazna-zavesa
  : 14 !
Нагоре
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...