МОСВ с трима заместник-министри

20034
МОСВ с трима заместник-министри
Снимка: БГНЕС

Познати лица стават заместници на министъра на околната среда Светлана Жекова, предаде БГНЕС.

Портофолиото на еврофондовете в министерството поема Атанаска Николова. Тя е бивш заместник-кмет на Бургас по околната среда и водите. Интересен факт е, че точно заради европроект в Бургас бяха спрени две оси на ОП "Регионално развитие". Проектът обаче е за градското развитие и туризма и не е свързан пряко със сектор "Екология".

Заместник-министърът, който ще отговаря за управлението на водите и защитата на видовете, е Владимир Дончев.

Отговорната задача за управлението на отпадъците и околната среда е поставена на зам.-министър Бойко Малинов. Малинов има опит като експерт към МОСВ.

Светлана Жекова подчерта, че екипът на МОСВ ще работи за размразяването на плащанията по ОПОС, приключването на досегашния програмен период, както и ускоряването на проектите по време на новия програмен период.

"Ще се концентрираме и върху климатичните промени, като ще обърнем специално внимание на политиката за адаптация. Енергийната ефективност също ще бъде изведена на преден план", каза Жекова, Тя допълни, че 20% от бюджета на ЕС по време на новия програмен период трябва да бъдат отделени за действия по климата. Тя определи това като предизвикателство, защото в нито една ОП няма отделна ос за работата по климатичните промени и е необходимо да се намери начин 20% от средствата да се интегрират в тази посока.

Един от основните приоритети ще бъдат и водите. Основно внимание ще бъде отделено на превантивните мерки, а Планът за превенция на риска от наводнения ще бъде отделен в приоритетна ос към ОПОС. Жекова увери още, че МОСВ ще придвижи и приеме Националния план за управление на отпадъците. Министърът на околната среда и водите каза, че ще посети наводнената Мизия при първа възможност.

Жекова разясни, че се подготвят проекти на стойност от 304 млн. лв., които предстои да бъдат верифицирани.

Правителството назначи нови областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен

Правителството освободи Муса Палев, Венцислав Каймаканов, Венцислав Калчев, Николай Пенчев и Илиян Йончев като областни управители на о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com