МРРБ мълчи по въпроса кога ще бъдат подменени опасни стари тръби

2545
МРРБ мълчи по въпроса кога ще бъдат подменени опасни стари тръби
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

МРРБ призна безсилие да осигури подмяна на 16 км. азбестово-циментови тръби от водоснабдителната система на с. Градина и заяви „готовност за обсъждане на експертно ниво със заинтересованите страни възможностите за привличане на средства и проектно обезпечаване на необходимата реконструкция“ в селото. Това става ясно от писмения отговор на министър Петя Аврамова на поставения й в парламентарния контрол въпрос от депутата от БСП Георги Стоилов за състоянието на водопроводната мрежа в с. Градина, община Лозница, област Разград.

Става въпрос за 2-километров азбесто-циментов водопровод от извор „Градина“ до помпена станция „Градина и 3.7-километров водопровод също от азбесто-циментови тръби от помпената станция до вътрешната водопроводна мрежа на селото, която е с дължина 10,370 км, като 10,246 км са с азбесто-циментови тръби и само 0,124 км. са от полиетиленови тръби с висока плътност.

Строители искат 2/3 от годишния бюджет на община Чирпан, направени водопроводи не са им платени 

Спогодба за 12,6 млн. лева, които представляват две трети от годишния бюджет на община Чирпан, предлага консорциум „КРАМ Щрабаг Е...

„За подмяна на тези водопроводи са необходими огромни средства, които не могат да се съберат чрез цените на ВиК услугите, тъй като ще се надвиши прагът на социалната поносимост“, отбелязва министър Аврамова.

Тя изтъква важността на грантовото финансиране от ЕС и обяснява, че в конкретния случай то е невъзможно, тъй като не било изпълнено условието за ползване на тези ресурси – консолидиране на териториите на принципа „една административна област – един ВиК оператор“. Като виновници Аврамова посочва общините Исперих и Самуил, които отказали да станат членове на Асоциацията по ВиК за обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване – Дунав“, Разград и така, по думите й, била възпрепятствана възможността да бъдат ползвани европейски средства за реконструкция и изграждане на ВиК инфраструктура в областта.

В допълнение, министърът посочва перспективите за финансиране на обекти в периода 2021 – 2027 г. в новоконсолидираните обособени територии, отговарящи на условието в една административна област да функционира един ВиК оператор – Хасково, Велико Търново, Търговище, Габрово, Плевен и Софийска област.

А по въпроса дали е предвидена и кога подмяна на водопроводната мрежа на с. Градина, както и на водопроводните отклонение, които са част от нея, министърът запазва мълчание.

Тревога в Радомир - ще се смеси ли фекална вода с питейна?

Надявам се до ситуация на смесване на чиста вода с фекалии няма да се стигне. Това заяви Борислав Иванов, управител на ВиК Перник зарад...

В пълен текст отговорът на министъра можете да видите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика