Мълчание за доходите на Цветанов след проверка и установено голямо несъответствие

18544
Мълчание за доходите на Цветанов след проверка и установено голямо несъответствие
Снимка: БГНЕС

Темата с това какво имущество, какви доходи и какво от всичко това е законно що се отнася до втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов продължава да е водеща в доста медии, макар и вече да не говорим за всички, особено за някои от най-големите телевизии.

В днешния си брой вестник "Сега" се съсредоточава върху още един аспект на разкритията на "Биволъ" относно докладна и спряна проверка на старата Антикорупционна комисия (КОНПИ) срещу Цветанов - преди няколко години. Проверката тогава е заради делото за присвояване на 50 000 лева от Цветанов в полза на бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Антикорупционният шеф: Избран от ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля", може да бъде свален само от подчинените си

Дали Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), водена от Пламен Георгиев, може безпристрастно да разследва имотните сделки на втория човек в...

Освен цените на определени имоти на Цветанов, където има разминаване за около 400 000 лева - най-голямото перо са двата апартамента на ул. "Елемаг", които използва като разменна монета за жилището си на ул. "Латинка", от което гръмна "Апартаментгейт", става въпрос и за открити разминавания в доходите на втория човек на ГЕРБ и семейството му. Става въпрос за несъответствие между доходите и разходите на семейството в размер на 118 849 лв., тоест доходите не са били достатъчни да покрият разходите и придобиваното имущество в период от 10 години (04.12.2003 до 04.12.2013 година), съгласно докладната на софийското звено на Антикорупционната комисия.

На база на предоставените данни за проверката от НАП, НОИ, банките, в които семейството е разполагало със сметки, данни за придобивано и продавано имущество, КОНПИ изчислява, че за изследвания период семейството на Цветанов е получило като приход впечатляващата сума от 1 039 740 лв. (бел.ред. - според съкратения преразказ на доклада в становище на дирекция "Координация и контрол" сумата е 1 057 461 лв.).

Цветанови обаче са си позволили и сериозни разходи. Тук изчисленията са по-сложни - за разходите на семейството КОНПИ е използвала статистическите данни на НСИ за издръжка на четиричленно и петчленно семейство, като за целия период от 10 години сумата възлиза на 112 476 лв. От доклада става ясно, че така изчислената издръжка на семейството е по-ниска от изхарченото от тях за пътувания в чужбина - в размер на 175 395 лв. За покупки на стоки и услуги са платени 250 970 лв., за данъци и такси - 46 328 лв. Общо разходите на семейството за 10 години възлизат на 529 449 лв., се твърди в доклада на КОНПИ. При покриване на тези разходи на семейството са му останали нетни доходи в размер на 510 291 лв., но те не са достатъчни, за да покрият стойността на придобитото имущество. За 10 години придобитото имущество е на стойност 646 860 лв. (бел. ред. - тук са включени и спестявания по банковите сметки), т.е. налице е несъответствие от 136 569.8 лв. От него трябва да се извадят първоначално наличните средства по банкови сметки от 17 521 лв. и окончателното несъответствие е в размер на 119 048.7 лв., пише в доклада на КОНПИ.

Това несъответствие е сериозно - сумата би стигнала за издръжка на семейството по статистиката на НСИ за още 10 години, но по закон не е достатъчно висока за пристъпване към конфискация на незаконно придобито имущество. Прагът за пристъпване към конфискация по времето, когато е правена проверката, е бил 250 000 лв. Именно с това основание през май 2015 г. комисията е прекратила проверката по преписката.

Антикорупционният шеф се скри от въпроса защо е ипотекирал тераса от 186 квадрата, а казва, че не е негова

Пламен Георгиев е все още на поста си като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), защото срещу него няма подаден официално...

Премиерът Бойко Борисов вчера (2 април) предпочете да не коментира новите данни около Цветанов, за когото тепърва ще излизат резултати и около разпоредената проверка на имотния скандал и закупеното луксозно жилище в кв. "Изток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика