Антикорупционната комисия е пуснала Цветанов с необяснимо имущество още преди години?

16341
Антикорупционната комисия е пуснала Цветанов с необяснимо имущество още преди години?
Снимка: БГНЕС

Скандалите около имотите и доходите на Цветан Цветанов и семейството му изглежда нямат край. Поредният идва от твърдение на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" – че през 2015 година старата Антикорупционна комисия, тогава известна с абревиатурата КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество), е прекратила проверка срещу Цветанов, докато той още беше подсъдим по делото за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. А проверката е прекратена, макар да има установено официално несъответствие в имуществото на Цветанов за 118 848,73 лева. Това обаче е под прага от 250 000 лева към онзи момент, в който се прилага конфискация.

Според "Биволъ" обаче разследващите са си затворили очите, като са занижили стойността на "недоказуемите" имущество и доходи на Цветанов и семейството му, правейки модел на изчисление на база всички приходи и разходи в семейството му и сравнявайки ги по години спрямо статистиката на НСИ за съответното по големина семейство и потребителската кошница. Сайтът е публикувал изготвена от софийското регионално звено на КОНПИ докладна, която е писана от Георги Апостолов и е пратена на тогавашния ръководител на КОНПИ и сегашен председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Очаквано: Приеха оставката на Цветанов заради имотния скандал

Парламентът прекрати пълномощията на Цветан Цветанов като депутат. С това Цветанов вече не е и председател на парламентарната група на ...

Проверката на Цветанов и семейството му обхваща срок от 10 години (04.12.2003 до 04.12.2013 година). Основното разминаване касае това колко струват два апартамента (в груб строеж) и две паркоместа на ул. "Елемаг". Точно тези жилища Цветанов разменя за апартамента в сграда "Летера" на "Артекс". Само апартаментите са общо малко над 192 кв. метра (80,22 кв. метра и 112,54 кв. метра), а Цветанов ги купува през 2008 година, а му ги продава фирма "Ти Ви Би" на кумеца му Тодор Бояджиев. За всичко това са платени около 130 500 евро. В доклада си Апостолов обаче изчислява, че са платени 306 120 лева с ДДС, но реалната цена е поне 300 000 евро т.е. двойно повече! При несъответствие от близо 300 000 лева, следвало е КОНПИ да започне процедура срещу Цветанов.

Друг аспект на докладната са дарения на дъщерята на Цветанов – Гергана, направени от дядо ѝ и баба ѝ Васил и Стефанка. Дарени са апартамент от 62,50 кв. метра и гараж от 29,49 кв. метра в столичния квартал "Дианабад", купени през 2006 и 2007 година за съответно 23 600 лева и 16 550 лева. Апостолов обаче пише, че пазарните цени на тези имоти към датата на покупка са по 750 евро на кв. метър, докато те са купени при цена от около 435 лева! А Гергана Цветанова продава през 2013 година за общо 72 000 евро т.е. около 140 000 лева, което е много по-близо до реалната цена съгласно докладната на Апостолов през 2006 и 2007 година - 135 000 лева, като тогава всъщност са платени малко над 40 000 лева.

Припомняме, че ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев също има разминавания в имотните си декларации. Те касаят апартамент и две паркоместа в столичния квартал "Гео Милев", които са купени за малко над 207 000 лева според имотната декларация на Георгиев, но в нотариалния акт сумата е над 264 000 лева. Освен това, Георгиев има и жилище на последния етаж на сграда на ул. "Професор д-р Георги Павлов", голямо 156 кв. метра, плюс тераса от 43 кв. метра по декларация, само че се оказа, че има още една тераса – на покрива на сградата, от 186 кв. метра. Георгиев твърди, че тя е "обща част по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността", но кадри от дрон на bTV показаха, че терасата е преградена и на нея има барбекю. Заради тези данни днес, 1 април, има организиран протест с искане за оставката на Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика