Найденов: Има основания да се свика КСНС за етническия мир

12162
Найденов: Има основания да се свика КСНС за етническия мир
Снимка: БГНЕС

"Мисля, че има основание за свикване на КСНС за етническия мир в България", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след заседанието на кабинета, предаде БГНЕС.

"Самият факт, че министър-председателят и президентът направиха съвместно обръщение по тази тема сам по себе си е достатъчно показателен. Ако към това прибавим и загрижеността, която личи в текстовете на декларациите, които бяха обсъждани в Народното събрание и ангажираността на парламентарните групи, става ясно, че има достатъчно сериозно отношение, което предполага и свикване на КСНС. Това е инициатива на президента, но аз си мисля, че много по-уместен е подобен консултативен съвет, отколкото обсъждането на консултативен съвет на въпроси, свързани с усвояването на европейските средства", заяви Ангел Найденов.

"Има всички основания да се притесняваме, особено когато една подобна тема се използва от гледна точка на политически пристрастия или политически амбиции. Аз не знам дали хората, които експлоатират тази тема, си дават сметка, че стоим върху буре с барут и в този случай всички трябва да подхождаме изключително внимателно към коментара, към отношението и към използването на езика и изразните средства", коментира министърът на отбраната.

Министър Найденов съобщи, че общата цена на материалите за изграждането на оградата по българо-турската граница и доставката на тези материали е 8 075 000 лева. За изграждането на оградата са необходими 600 километра режеща тел, 12 000 кола, 4000 куб.метра бетон. Дали има надписване, или няма надписване ще бъде установено по време на финансовата ревизия, която вече е започнала, уточни той.

Ангелов се опита да отхвърли твърденията, че е имало договаряне "на тъмно" по отношение на изграждането на преградното съоръжение на българо-турската граница.

Към журналистите той се обърна с думите: "Имате възможност, по Закона за достъп до обществена информация да поискате информацията за фирмите, но сами разбирате, че няма да как да минем по процедурата на конкурси, оспорвания, процедура, която сигурно щеше да ни докара до края на настоящата година. Има текстове от Закона за обществените поръчки, които позволяват, на базата на маркетингово проучване, да бъдат поканени фирми и да се уточнят условията за доставките, да се сключат договорите и да се започне доставката на материали". Военният министър подчерта, че има становище на Агенцията за обществени поръчки, публикувано на интернет страницата на регистъра за обществените поръчки.

Борисов набляга на еврофондовете и задава седем въпроса за развитието на България

Европейските фондове и европейските средства са ключови за развитието на България. Това е мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, кое...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика