Не се очаква да няма газ. Разбира се, че няма да има режим на тока, увери служебният енергиен министър

1722
Не се очаква да няма газ. Разбира се, че няма да има режим на тока, увери служебният енергиен министър
Снимка: БГНЕС

Продължаваме да работим по диверсификация. Дори сега имаме търгове за втечнен газ, днес ще обявим и търг за тръбен газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки. Това коментира в сутрешния блок на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

„Борбата винаги е била за по-ниска цена. Засега има сериозен интерес и към търговете, които обявихме за втечнен газ, имаме индикация и за участие в търговете за тръбен газ, така че очакванията ни са оптимистични”, каза още той.

Христов е категоричен, че България не се е отказала от руския газ: „Засега от „Газпром” нямаме новини в отговор на исканията ни към тях. Отговорът им беше „Изчакайте да помислим и да отговорим” без срок, но паралелно вървим с всички останали преговори, за да имаме сигурни количества.”

„Преговорите с „Газпром” са неизбежни – няма нужда от отхвърляме потенциален доставчик. колкото количество газ на оптимална цена успеем да вземем, толкова по-добре за нас. Отчитаме рисковете, затова и преговаряме с други доставчици. Ако стане така, че всички, с които преговаряме, доставят газ, ние имаме къде да го продадем – страни като Румъния са готови да купят излишъците газ. Ние продължаваме да си изпълняване ангажиментите, очакваме отговор от тях”, допълни още той.

Христов сподели, че има вероятност „Газпром Експорт” да поискат компенсации, без да доставят газ, но клаузите в договора ще ни защитят.

„Нито служебният кабинет, нито друг кабинет иска арбитражно дело. Ние, по съвет на адвокатите, се стремим да сме добросъвестни партньори по договора. Претенциите, които може да имаме по договора, ще бъдат оценени и ние може да заведем дело, но засега не е ясно”, смята той.

На въпрос относно това дали съжалява за танкерите втечнен газ, осигурени от предното правителство, той смята: „Не можем да съжаляваме за нещо нереално. Това беше оферта, която предвиждаше ние да осигурим срокове, което беше невъзможно заради краткия срок. Гледаме средносрочно и дългосрочно на проблема. Средата на октомври Гърция обявява търг за слотове, преговаряме с Турция също за това. На база тези осигурени слотове ние искаме от доставчиците да конкретизират тяхната оферта, за да получим най-добрата цена. Грешно е да искаш оферта за танкери, без да има къде да ги разтовариш.”

„Разработваме законопроект, който да оставим на следващото редовно правителство, който да включва и компенсации за газ. Мерките ще са за тези, които най-много имат нужда. В идеалния вариант степента на подпомагане е да зависи от ангажименти от съответната страна за икономии, енергийна ефективност. Говорим с всички бизнеси и браншови организации. Идеята е да се определи кой какво трябва да получи, за да е честно за всички”, поясни той.

Ами то отговорът беше изчакайте да помислим

Ами то отговорът беше изчакайте да помислим - така служебният енергиен министър Росен Христов коментира какво се случва с преговорите с...

По повод мерките за крайни потребите: „За крайните потребители би трябвало отоплението на ток, на газ и на парно да бъде еднаква цената. Разработваме честна система за компенсация, за да не бягат хората от парно, да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление. Те са на регулиран пазар, така че цената за тях е субсидирана – това смятаме да остане. Обемът трябва да е този, който те да потребяват. Луксозни имоти с басейни, сауни – това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще вкараме мерки, които отразяват тази реалност.”

Христов е категоричен, че няма да има режим на тока и не се очаква пренатоварване.

Той допълни, че най-късно утре се очаква гръцкият интерконектор да получи Акт 16 за експлоатация.

"Цената не мога да я коментирам, но е много конкурентна и е по-ниска от досега, това са условията на договора", заяви Христов.

ОЩЕ: Ами то отговорът беше изчакайте да помислим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика