Нели Куцкова обжалва и втория отказ на ВСС да я назначи начело на САС

2431
Нели Куцкова обжалва и втория отказ на ВСС да я назначи начело на САС
Снимка: БГНЕС

Превратно упражняване на власт от Висшия съдебен съвет (ВСС), привидни мотиви, погазване на принципите на последователност и предвидимост на действията на административния орган, който освен това не е бил обективен и безпристрастен. Това са основните мотиви, с които съдия Нели Куцкова е оспорила втория отказ на ВСС да я избере за председател на Софийския апелативен съд (САС).

Погазването на предвидимостта и последователността са регламентирани в в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) - чл. 169. А Куцкова посочва, че шестима членове на ВСС са ѝ дали положителна оценка като съдия, като управленец и като нравствени качества. Само шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който днес (19 януари) внуши, че съдебната реформа досега си е много точна, публично е дал негативна оценка. Положителното виждане на мнозинството би трябвало да натежи при вземането на окончателното решение, твърди Куцкова според "Правен свят".

Соня Ангелова не може да намери точния отговор за цялата ситуация

Вчерашното събиране на членовете на ВСС нямаше официален характер, то беше провокирано от събитията, развили се на заседанието миналия ...

Куцкова настоява решението на ВСС да бъде отменено и защото не е взето от обективен и безпристрастен орган. Тя цитира изказване на премиера Бойко Борисов за нея, направено дни преди избора. Пред медиите той заяви: "Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове, да се правят на обективни" и допълни: "Тя беше кандидат за президентска двойка. Изведнъж след това почва да се изявява за последна инстанция като независима съдийка, но е била вече избирана или е кандидатствала от политическа сила". Според Куцкова изказването на Ясен Тодоров при избора ѝ възпроизвежда аргументите на Борисов, но в "по-завоалиран вид".

Кандидатурата ѝ, която беше единствена за поста, беше подложена на повторно гласуване на 17 декември 2015 г. по разпореждане на Върховния административен съд (ВАС). Съдът отмени предишното решение на ВСС от 30 април м.г., с което кадровиците отказаха да изберат Куцкова за председател на САС. Тогава ВАС констатира, че в противоречие с изложените само положителни становища, тя не е била одобрена за поста и е получила само 9 гласа "за"от 19 присъстващи членове на съвета. На 17 декември Куцкова отново не получи нужното мнозинство, като "за" избора ѝ за шеф на САС гласуваха 8 кадровици, 11 бяха "против", а 4 се въздържаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика