Проф. Георги Чернев: Бухалка ли е прокуратурата в ръцете на фармацевтични картели?

10946
Проф. Георги Чернев: Бухалка ли е прокуратурата в ръцете на фармацевтични картели?
Снимка: личен архив/HiLife

Защо временно изпълняващия длъжността ръководител на "Вътрешна сигурност" на МВР старши комисар Христо Христов се интересува дали и кои лекари работят в амбулаторията за индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по кожни и венерически болести на проф. д-р Георги Чернев?

Според самия професор, който публикува гневен пост в личния си профил във Фейсбук, в който вижда зад проверката главния прокурор Иван Гешев. Actualno.com потърси професора за подробности и той посочи, че проверката, за която прилага документ, е тормоз заради научната му дейност – публикуване на статии в различни реномирани чуждестранни специализирани списания относно канцерогенен ефект на лекарства от т.нар. клас "сартани". Това са медикаменти за лечение на хипертония.

В редица материали Actualno.com подробно описа научната дейност на проф. Чернев и екипа му (ТУК, ТУК, ТУК, ТУК, ТУК), както и реакцията на държавата по темата – ТУК, която накратко се заключва със следното заключение: На основание наличната информация оценката дали това е така (т.е. дали лекарствата имат канцерогенен ефект) е "неосъществима". Самият професор Чернев обаче опроверга държавния отговор и то показвайки своя кореспонденция с Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Името на Христов обаче фигурира в интересен документ – документ, с който се иска справка за работата на лекарите в кожната клиника на МВР болница и конкретно данни колко бенки на пациенти на клиниката са отстранени и за колко от тях са направени изследвания, че са злокачествени – за периода 2017 и 2018 година! Със същия документ се пита и каква е нормативната база за това къде и колко лекари могат да извършват тези интервенции. Главен инспектор Христов е посочен в искането на ръководителя на "Вътрешна сигурност" до 2019 година Румен Ганев като лице за допълнителна информация! За въпросния документ съобщи пред Actualno.com проф. д-р Георги Чернев, който беше ръководител на кожната клиника на МВР болница, но беше уволнен по скандален начин дисциплинарно и сега случаят е в съда (РАЗВИТИЕТО НА СЛУЧАЯ ТУК).

Именно това дело вероятно е причината "Вътрешна сигурност" на МВР да може да отправя такива искания към проф. Чернев, а не директно това да прави прокуратурата или друг държавен орган – защото до приключването му той всъщност не е напуснал официално структурите на МВР. Но за професора зад тези действия стои главния прокурор Иван Гешев – заради проучванията му за ефекта на сартаните. Проф. Чернев недвусмислено изрази и позицията си писмено пред Actualno.com – публикуваме изпратеното от него съобщение до електронната редакционна поща:

"Бих искал лично да попитам господин Иван Гешев, който преди няколко години ме посети в кабинета ми в клиника "Онкодерма", дали възнамерява да си заплати за посещението и проведения медицински преглед?

Втори немаловажен въпрос лично към главния прокурор е дали смята да се самосезира само по отношение на уплашили се от мое интервю в телевизия 7/8 адвокати като Евгений Цотов от Варна преди година? Или най-накрая 15-те фармацевтични фирми, които обявяваме към ИАЛ вече над 3 години, ще бъдат проверени по отношение на липса или наличие на нитрозамини в партидите си? Въпреки и международното научно признание специално за медикаментите както и възможната им потенциална връзка с меланом на кожата, официализирани в научни публикации, проверките на ИАЛ, а и на прокуратурата, липсват. Оттук се пораждат и сенките на съмнение: Прокуратурата се интересува какво дейност извършваме като лекари? Създаваме вероятно паника с научните си публикации в Англия, Америка и Италия? Но от там не получаваме покани за разпити от прокуратурата? И по анонимки?

Установявам, че прокуратурата има много сериозни интереси в областта на дерматологията? Младен Маринов имаше аналогично такива, както и Борисов?

Май паниката е в прокуратурата по отношение на това истината да излезе наяве? Не мога да кажа? Може би Вие знаете повече? Вие сте длъжен да дадете обяснение!

1. Защо прокуратурата проявява интерес към мен и клиника "Онкодерма"?

2. Свързан ли е интересът с научната ми дейност и публикациите ми, заедно с мои колеги, относно страничните ефекти на лекарства за кръвно, господин главен прокурор?

3. Вярно ли е, че прокуратурата ме е разпитвала за тези публикации, включително представени на сайта на Българското дружество по дерматологична хирургия? Както и за интервютата, подадени там?

Дължите обяснение, господин главен прокурор! И не само на мен, а на демократичното общество! Липсата на реакция по тези казуси се определя и като длъжностно престъпление или престъпление по служба………..според законите!

Има ли поне една проверена от прокуратурата фирма, която сме рапортували чинно и надлежно в ИАЛ за потенциален канцерогенен страничен ефект? Защо няма такава до момента? Липсва публичност и не за първи път?

Вие знаете ли за подадените от нас данни към ИАЛ и какво направихте, ако сте знаел? Не е ли прокуратурата задължена да степенува самосезирането си по значимост?

Бих се осмелил да предположа, че евентуално неубедителните ви отговори може да допринесат сериозно мандатът Ви като главен прокурор да приключи предсрочно!

Тези въпроси отиват към Европейския съд!"

Проф. Чернев коментира пред Actualno.com, че отговаря на въпросите на "Вътрешна сигурност" по следния начин - няма други лекари, освен мен, ангажирани в клиника "Онкодерма"; с оглед първия отговор, вторият въпрос се обезсмисля, както и третият. И добавя, че не му е ясно защо "Вътрешна сигурност" на МВР се интересува от работата му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com