Никола Минчев: Не знам защо Кирил Петков избра този момент да даде имунитета си

4156
Никола Минчев: Не знам защо Кирил Петков избра този момент да даде имунитета си
Снимка: БГНЕС

С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това е едно необходимо отстраняване и това може да е само началото. От тук нататък, за да даде съдебната реформа дълготрайни резултати, така че да не ни се налага с всеки избор на главен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през следващите 7 години ще бъде един ангел - това не трябва да се случва и трябва да минем през много тежки реформи, които включват и Конституцията и законовата рамка. Това коментира в студиото на "Панорама" заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.

Според него, самото премахване на фигурата главен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико народно събрание. "Ако подходим към премахване на фигурата, рискуваме тази промяна да падне в Конституционния съд, тъй като това е в компетентността на Велико народно събрание. Основното е така да орежем правомощията на главния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ създаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с много правомощия и с малко отчетност - това трябва да бъде прекратено", подчерта Минчев.

Никола Минчев: Винаги е имало комисия, разглеждаща мотивите за исканите депутатски имунитети

Парламентарната практика от години е да се минава искането за снемане на имунитета на депутат да минава през комисия, която да разследв...

По отношение на следствието, той посочи, че от една страна има възможност то да бъде отделено като самостоятелно от прокуратурата. От друга страна обаче, го има аргумента, че прокуратурата осъществява разследване, което обаче не е основната ѝ функция, защото тя е да повдига и поддържа обвинение, а при разследването е редно тя да бъде подпомагана от следствието, поясни Никола Минчев. Той допълни, че ще положат всички усилия, за да доведат реформите докрай. А това изисква достатъчно подкрепа в пленарната зала.

"Кирил Петков беше заявил, че доброволно ще даде имунитета си, заяви, че ще го направи в края на работата на временната комисия, която създадохме. Не съм разговрял с него за конкретните причини защо е избрал този момент. Той и преди е заявявал, че не се притеснява от казуса с разследването на гражданството му отпреди 2 години", коментира още Никола Минчев отказът от имунитет от страна на съпредседателя на ПП Кирил Петков.

"Не искаме цялата власт за себе си", категоричен бе той и подчерта, че "компромис" не е лоша дума, но не трябва да се равнява на рушене на морални принципи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика