Никола Стоянов: Ще имаме газ на поносими цени, пикът на инфлацията може би мина

3332
Никола Стоянов: Ще имаме газ на поносими цени, пикът на инфлацията може би мина
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви в интервю за Нова ТВ, че според него няма да имаме домакинства без ток тази зима. "Бизнеси, които ще фалират заради кризата, със сигурност ще има, целта е да са по-малко. Но ток и газ ще има. Оптимист съм, че ще има газ на поносими цени", заяви той.

"Говорим с всички за газа и има опции, интерконекторът с Гърция е готов и ще бъде отворен на 1 октомври. Водят се преговори за слотове, ще участваме в следващия търг за слотове (б.а. – за втечнен природен газ)", каза още той.

Никола Стоянов: 74% от компаниите са на газ, а само 37% могат да го заместят с друго гориво

Седемдесет и четири процента от компаниите у нас използват природен газ, а само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво. Това съо...

Инфлацията е около 19% на годишна база по последни данни", каза Стоянов. За справка - НСИ публикува данни за 17,7 на сто годишна инфлация през август. "Всеки от нас вижда, че реално инфлацията е по-голяма. Вече това ще бъде пикът – въпреки енергийната криза, смятам, че максимално инфлацията може да се вдигне още с 1-1,5%. Очаквам спад на цени на горива, енергоносителите няма да се вдигат повече", добави той.

Правителството преговаря с "Лукойл" за цените на горивата и има понижение, но според Стоянов "това е процес, няма да стане от днес за утре".

Попитан колко е зависима нашата икономика от Русия, той отвърна, че 60-70% от износа ни отива натам и сме една от най-зависимите от Русия в ЕС. "Безусловно подкрепям икономическите санкции на ЕС срещу Русия. Смятам, че Европа е ударена много силно, не мога да преценя за Русия. Инфлацията у нас е 2 пъти по-висока спрямо тази в ЕС, това е проблем, който ние сме си направили. И в Европа има държави, които продължават да купуват газ от „Газпром“ в рубли. В момента ние не купуваме руски газ от „Газпром“", заяви Стоянов, без да споменава, че държави като Германия, които плащат в рубли, пак нямат синьо гориво.

Стоянов коментира казуса с бившия изпълнителен директор на ВМЗ Иван Иванов, назначен от Корнелия Нинова и прекарал на поста само около 3 месеца. Вчера стана ясно, че той е живеел в къща в Хисаря за 4500 лева на месец, плащана с пари на дружеството - тоест държавни средства.

В интервюто за Нова ТВ Стоянов заяви, че загубите общо са стотина хиляди лева, но ВМЗ са загубили "десетки милиони левове" за това, че не са купували материали и те са отишли в конкурентите им.

Министърът на икономиката даде "Кинтекс" на прокуратурата

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов разпореди днес всички документи, свързани с парични преводи на "Кинтекс" офшорна...

Иван Иванов твърдеше, че Стоянов изпълнява поръчка срещу него, тъй като воюва с Нинова, но министърът отрече: "Аз във войни между президент, Корнелия Нинова няма как да се намесвам".

"ВМЗ е в ужасно тежко състояние, защото ВМЗ не поръчваха материали и цялата конкуренция им ги отне. Има материали, които трудно се набавят, а ти три месеца си отблъсвал всички материали и работата на тези хора, които работят там, е под въпрос", заяви служебният министър на икономиката.

"ВМЗ – Сопот пряко може би са ощетени със стотина хиляди лева от Иван Иванов и от уволнени хора, които са имали клаузи в договорите си за изплащане на 6 заплати при предсрочно прекратяване", каза Стоянов. Припомняме, че предишното ръководство е назначавало такива служители и в последните си дни на поста Иван Иванов започнал да ги освобождава.

"Много повече е загубило предприятието, че не е купувало материали – там са десетки милиони", смята Стоянов.

Той обвини ВМЗ и "Кинтекс" в източване на предприятията и каза, че са подадени сигнали в прокуратурата и службите. 

Годишната инфлация за август стигна близо 18%

Месечната инфлация за август достигна 17,7%, сочат данните на Националния статистически институт за август. Те показват поскъпването на...

"Аз влизам в министерството на икономиката, в което наследявам Корнелия Нинова. Ако преди мен министър беше Румен Радев, сигурно и него щях да подгоня", заяви Стоянов в отговор на въпрос защо воюва с предшественика си на поста - лидера на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика