Николай Младенов: България е в пълното си право да отговори на руските заплахи в Черно море

3923
Николай Младенов: България е в пълното си право да отговори на руските заплахи в Черно море
Снимка: БГНЕС

Подобен тип действия, като тези на Руската федерация в Черноморкста ни зона, не трябва да се допускат в рамките на международното право. България е в пълното си основание да отговори на заплахите, които се случват в Черноморската зона. Трябва да го направи заедно със своите съюзници Румъния и Турция в НАТО. Това заяви бившият външен министър Николай Младенов пред БНТ.

Според него трябва много сериозно да погледне в нужните инвестиции, от които българският флот се нуждае, за да се охранява нашата зона в Черно море. Всичко това се прави, за да се защити територията и суверенитета на държавата, не от гледна точка на потенциална агресия, а от гледна точка на отговорността, която имаме като държава, по отношение на собствените си интереси, каза още той. В момента Николай Младенов се намира в Ирак за няколко срещи с правителството и основно с кюрдската и иракската страна, защото има доста проблеми, които трябва да се разрешат. Той увери, че до момента всичко е наред.

Още: Шойгу: Руският флот е с 2 нови ядрени подводници „Красноярск“ и „Император Александър III“

"Много неща се случват в момента - видими и невидими. Светът сякаш никога не се е сблъсквал с толкова много кризи едновременно. Част от тези кризи изискват сътрудничество от всички държави по света. Не могат да се решат от една или друга. Климатичните промени са пример за това - никой не може да се справи сам. Виждаме една тенденция на раздробяване на света, на групиране на отношенията между държавите, която пречи на глобалното действие. Същевременно има и други процеси, които текат от много години - те също са много притеснителни", заяви още Младенов.

Като първи притеснителен процес той подчерта данните на ООН за развитието на населението през следващите 100 години. "В Африка ще живеят 4,5 пъти повече хора отколкото в Китай. Индия пък е най-населената държава в света. Населението на Европа застарява", каза бившият външен министър.

Още: Опит за отмъщение за Крим: Русия пробвала да атакува украински бомбардировачи (ВИДЕО)

"Другият процес е глобалното затопляне, с което всички трябва да свикнем да живеем. На трето място виждаме разместването на икономиките в света, което за мен е най-притеснителното. След COVID кризата видяхме едно много силно увеличаване на държавните дългове в Западна Европа, Северна Америка и в африканските страни, които пък са значително по-бедни. Това забавяне на икономическия растеж води до промяна на икономическите процеси в света. Най-притеснителното е, че от 2010 г. до 2023 г. са се увеличили драстично пречките пред световната търговия, което води до регионализация на икономическото развитие и до разглобяване на световната икономика", заяви още той.

"И на последно място, факторът, който е най-трудно предвидим - навлизането на високите технологии. Ако до този момент светът се е делил на Изток и Запад, по-беден и по-богат - новото деление ще бъде на тези държави, които имат достъп до изкуствения интелект и високи технологии, както и тези, които нямат", подчерта Николай Младенов. 

Още: Ракетно учение на руски военни кораби беше спряно от рибари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика