Нинова: БСП избра Конституцията пред резолюциите на ПЕС

4907
Нинова: БСП избра Конституцията пред резолюциите на ПЕС
Снимка: БГНЕС

БСП са постъпили принципно с отказа си да подкрепят резолюциите на Партията на европейските социалисти за Истанбулската конвенция и Глобалния пакт за миграция на ООН като са застанали на страната на Конституцията, законите, парламента, църквата и традициите на християнското семейство. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„В резолюцията за миграцията се призовава всяка държава да поема солидарна отговорност или да бъде финансово и икономически наказана, да се разшири правото на убежище (…) заличава се границата между нелегална и легална миграция, ние не приемаме тази позиция”, даде пример Нинова.

Нинова: Няма да участвам на конгреса на ПЕС

Няма да участвам в конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГН...

Тя припомни и решението на парламента да не се подписват двустранни споразумения за връщане на мигранти.

„Откога в България да спазваш Конституцията и законите е национализъм? Откога да изпълняваш решенията на българския парламент е популизъм? Да спазваш конституцията е правова държава, да спазваш решенията на Народното събрание е парламентарна република”, каза Нинова пред bTV.

По думите й и вътре в ПЕС не е имало пълна подкрепа за тези решения, като лидерите на левите партии в Чехия, Полша и Словакия също не са били на форума именно в знак на протест, а българските социалисти и някои от чуждестранните им колеги символично са напуснали залата при гласуването на спорните резолюции, които даже в началото имало вариант да бъдат приети в комплект с всички останали текстове – включително такива, които са безспорно подкрепени.

Корнелия Нинова не отрече категорично твърденията, че единствено председателският пост на Сергей Станишев в ПЕС е спасил БСП от изключване: „Надявам се да не се случи. Ще е лош знак за ПЕС, не може да изключиш някого заради това, че има различно мнение”.

Тя даже разказа за комуникацията си с европейската партия, в хода на която даже дошла делегация у нас „да ни обясняват колко не сме прави”.

Драгомир Стойнев: Кабинетът си отпусна 118 млн. лева бонуси

Изплатени под формата на бонуси  за българската администрация са 118 млн. лева, разкри на пресконференция депутатът от БСП Драгоми...

Нинова все пак подчерта, че подкрепата за нов мандат на Сергей Станишев е безспорна и няма интрига около това. В същото време тя посочи, че тепърва догодина местните структури ще предлагат подредба на листата за изборите за ЕП.

Едрият бизнес на протест

Нинова коментира и заканите на строителния бранш да изкарат хиляди хора и стотици единици техника на протест срещу безпочвените според фирмите обвинения в корупция и некачествена работа. „За пръв път едрият бизнес в България ще протестира срещу опозицията”, отбеляза лидерът на БСП.

Тя отбеляза, че сигнал на БСП до прокуратурата за неуредици при пътното строителство е обединен от държавното обвинение с друг – от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ: „Защо не изкарат машините срещу главния прокурор, защо не изкарат машините срещу ОЛАФ?”.

Нинова запита и защо не е имало протести, когато Бойко Борисов публично и без законово основание е спирал обществени поръчки за милиони.

БСП: АЕЦ "Белене" е необходим проект за България, но се развива бавно

„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“. Мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com