Нинова към Радев: Времето, което дадохте за консултации, е загубено

5358
Нинова към Радев: Времето, което дадохте за консултации, е загубено
Снимка: БГНЕС

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Сериозни разговори не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията", категорична беше тя в началото на коннсултациите при президента Румен Радев.

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев.

Според Корнелия Нинова връчването на първия мандат на ГЕРБ трябва да стане максимално бързо защото реалните преговори ще започнат веднага след това.

БСП няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ, повтори Нинова. Ако обаче "Продължаваме промяната" покани БСП на разговори за втория мандат, партията ще участва.

"Втори мандат на "Продължаваме Промяната" – ако те ни поканят на разговори, ще участваме, защото сме удовлетворени от социалната политика на това правилество, което то направи. Ние имаме с тях допирни точки, но да в последните дни имаме и различия – хартиената бюлетина, но каквото реши парламентът – това ще бъде. Какъв ще бъде изходът, ще покаже времето", каза тя.

Три важни задачи открои Нинова – приемането на социален бюджет, за което БСП има конкретни предложения, приемането на законите по Плана за възстановяването и формиране на кабинет.

"Увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на понятие "енергийна бедност" и подкрепа на тези семейства, които са енергийно бедни, таван на цените на енергоноситеилите, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и особено един силен социален пакет - младежка политика и политика за децата", посочи Нинова.

Радев обеща служебното правителство да предприеме мерки, за да има подобряване на социалната политика, в това число повишаване на минималната заплата.

Два месеца всички баят за редовен кабинет, може да е правена и ритуална магия

Вече два месеца всички му баят на това правителство. Не знам дали някой не е пробвал и ритуална магия, за да помогне за съставянето му....

Той припомни, че конституцията не обвързва президента със срокове за провеждане на консултации и коментира, че ако мандатите се връчат бързо и парламентът не излъчи кабинет, то той трябва да бъде разпуснат в края на ноември, което означава избори през януари или февруари.

"Ако стигнем дотам, предполагам, че претенциите ще се върнат обратно към мен - защо съм определил дата за изборите точно по това време, в което вие, партиите, няма как да водите предизборна кампания - точно по Коледа, новогодишните празници, в най-тежките метеорологични условия. Ще бъде изключително затруднена логистиката и организацията на изборите и вероятно още по-малко хора ще излязат да гласуват", каза той.

Още: Костадинов към Радев: Готови сме със състав на кабинет, ако третият мандат дойде при нас

Припомняме, че Румен Радев вече се срещна с ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС и „Възраждане”. Той обяви, че ще даде достатъчно време на депутатите, за да могат да гласуват неотложни промени в законодателството, но и за да опитат да постигнат консенсус за съставяне на редовно правителство. Но мандат до момента не е връчил на ГЕРБ - първата политическа сила след изборите. 

Според Конституцията президентът трябва да връчи първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ, а втория – на „Продължаваме Промяната”. В кого би попаднала третата папка, ако се стигне до нея, Радев все още не е коментирал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика