Комисията "Боташ" дава доклада си на прокуратурата (ВИДЕО)

1966

Предложението ни е цялата документация и докладът на комисията за "Боташ" да отидат в прокуратурата и ДАНС. Това каза депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски пред медиите в парламента. Стана ясно, че предстои предложението да бъде гласувано в пленарна зала. 

"Ще призовем и сегашния министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между "Булгаргаз", "Боташ" и "Булгартрансгаз", каза още Рибарски.

Припомняме, че през декември по предложение на БСП депутатите създадоха временна комисия, която да разгледа споразумението за доставка на втечнен газ (LNG) между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", както и всички газови договори, подписани в последните две години. ОЩЕ:Премиерът за договора с "Боташ": Това е успех, но не за България (ВИДЕО)

Констатациите на комисията

"Приключи работата на комисията по договора с "Боташ". Там нещата изглеждат доста притеснително. Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хил. долара. Той обаче не се използва", каза Рибарски.

Той даде пример с 2023 г. от възможни 14 кораба, са използвани 1 и половина. ОЩЕ: Премиерът за договора с "Боташ": Това е успех, но не за България (ВИДЕО)

"Булгаргаз" е загубил 27% пазарен дял

Рибарски обърна внимание, че за миналата година "Булгаргаз" губи 27% пазарен дял. "Когато си говорим за топлофикации, за спасяване на българската енергетика, от една страна "Булгаргаз" не получава дължимите му суми, от друга страна се оказва задължен с 13-годишен договор, от който само губи", добави Рибарски. ОЩЕ: Няма анализ на турския договор за газ на България: Обяснение от бивш министър

Споразумението с "Боташ"

Споразумението с "Боташ" от 3 януари 2023 г. предвижда доставка на газ през инфраструктурата на турската фирма за 1 млрд. куб.м годишно за срок от 13 години. След подписването на документите стана известно, че "Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар. В замяна българската държавна компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, независимо дали внася газ, или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика