Нинова с призив служебният кабинет да не прави бюджет 2023 г. и да не пипа данъците

4020
Нинова с призив служебният кабинет да не прави бюджет 2023 г. и да не пипа данъците
Снимка: БГНЕС

Нинова призова служебният кабинет да не прави бюджет 2023 г. и да не пипа данъците. Това каза тя по време на пресконференция. Поводът за медийната изява бе брифинга на министър Росица Велкова от вчера, в който тя каза, че бюджетът не дава възможности за газови компенсации, както и че има риск от свръхдефицит, ако не се приемат помени в данъчната политика от следващото правителство.

Изненадата на БСП

"Вчера министърът на финансите г-жа Велкова даде една пресконференция, в която описа, че ни очаква едва ли не апокалипсис, свръхдефицит. Опитва се да създаде малко паника според нас. За нас тази пресконференция е твърде изненадваща. Ще ви кажа от кухнята защо. Г-жа Велкова беше заместник-министър на г-н Асен Василев, нейният ресор беше бюджет. Тя е професионалист по бюджетиране. С нея сме прекарали повече часове в подготовка и разговори за бюджета, отколкото с Асен Василев. С нея сме изчислили всяка стотинка за преизчисляване на пенсии, за увеличаване на майчинство, на детски надбавки - всичко сме правили заедно. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че той е реалистичен и че дефицитът се движи между 3 и 4%, както за тази година, така и за следващата", коментира Нинова. Тя обясни, че именно за това говоренето на Велкова, е твърде изненадващо за БСП. "Какво се е променило? Каква е разликата между това да бъдеш заместник-министър в редовно правителство и служебен, назначен от президент, ако държиш на точността и професионализма си", коментира още Нинова. Лидерът на БСП обърна внимание, че откакто Велкова е била заместник-министър са минали само 25 дни. "Разбирам да е минала година, да са се променили някакви показатели - нищо подобно", каза още тя. 

Какви финанси е оставило правителството "Петков"?

Нинова отбеляза, че фактите са необорими. "В края на нашето управление Европейският статистически институт отбелязва: България първа по ръст на промишленото производство, България 4-та от 27 страни по растеж на БВП". Оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа за пръв път, откакто сме държава в ЕС. Тя подчерта, че правителството е оставило 8.5 млрд. лв. в хазната, 1.5 млрд. лв. излишък, а от гласуваните от парламента 10 млрд-. дълг, са изтеглени 1.5 млрд. лв. "Оставихме стабилни финанси. Пълен резерв, излишък и малко теглен дълг", подчерта тя. 

Въпросите на Нинова към служебния кабинет

Въпроси от тук нататък. Какво се случи с тези показатели за 4 седмици? Защо вчера НСИ отчете, че се срива индексът за бизнес климата в България с 4% при положение ,че бизнесът продължава да си получава компенсациите, които изплащахме и досега. Някой трябва да ни отговори от къде измисли числото 11 млрд. лв. дефицит?", попита Нинова. 

Създават паника и връщат модела "Дянков-Борисов"

"Според нас какво се случва? Първо умишлено се създават паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който е притеснен как ще изкара зимата. Допълнително умишлено да си стресираш народа с абсолютно неверни твърдения, е безотговорно най-малко казано. Според на свръщат финансово-икономическия модел "Симеон Дянков - Бойко Борисов". Министър Велкова призова за рязане на разходи. Спомнете си Симеон Дянков - постната пица, стягането на коланите и рязането на разходите", коментира Нинова. По думите й, макар да има излишък сега, през годините и в ноември месец е имало такъв, но декември отиваме на дефицит. "Припомням защо беше така. При Борисов - до ноември излишъци, декември той яхва джипката ,тръгва по страната и през прозореца размяташе едни милиони. Това моделът "Дянков-Борисов", подчерта Нинова. Лидерът на БСП смята също, че се внушава, че редовното правителство е водило неразумна политика и че едва ли не с нея ще предизвикат апокалиптични прогнози за България. "Подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше един от анонсите на г-жа Велкова", каза Нинова. 

Позицията на БСП

"Уважаеми български граждани, оценявайте ни по резултатите, а не по приказките и предизборните манипулации", заяви Нинова. Според нея опитът да се внуши, че трябва да се прекратят социалните програми - няма да им се получи. "Цяла Европа направи мащабни социални програми, спрямо които нашата е просто в детската градина. Там имаше директни подкрепи, намаляване на данъци, подкрепа за горива. Какво тръгват да правят сега? Тръгват срещу цялата европейска политика ли?", каза още тя. Разбираме, че готвят бюджет за догодина. очевидно се канят да режат социалните разходи и да вдигат данъци. Искам да сме ясни. Ние от "БСП за България" сме гарант, че това няма да се случи и в следващия парламент, и в следващо правителство. Не може народът през идващата зима да мине без подкрепа на държавата, без социална подкрепа и бизнесът без подкрепа. Да вдигаш данъци в тази криза е безумие. Тя подчерта, че БСП остава социален стълб. "Служебният кабинет да не се занимава с бюджета за 2023 г. предлагаме. Ако заложат увеличение на данъци и рязане на социална подкрепа - следващият парламент и правителство ще прекроим този бюджет. Няма смисъл да си губят времето. Най-важното за нас си остава социалната политика", каза още тя.

БСП са объркани кой преговаря с "Газпром".

Нинова заяви, че от вчера е с впечатление, че никой не знае какво прави другият. "Г-н Донев каза в едно предаване, че не знае кой преговаря. Днес чухме изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева да казва, че преговорите се водят на политическо ниво. Политическото ниво са двама души - министър-председател и президент. Министър-председателят казва: "Не знам кой преговаря". Шефът на "Булгаргаз" казва: "Политиците преговарят" и ние малко се объркахме кой преговаря", добави тя. По отношение на самите преговори, Нинова каза, че такива трябва да се водят.  "Освен да се търси диверсификация да се възобновят разговорите с "Газпром" и да се осигури най-ниската цена за българската икономика и българските домакинства", каза Нинова.

Борисов с молба служебният кабинет да не се връща към "Газпром". Подробности четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика