Нинова: Внушава се една лъжа! България не изнася оръжие за Украйна

10541
Нинова: Внушава се една лъжа! България  не изнася оръжие за Украйна
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Последните седмици упорито се внушава една фалшива новина, една лъжа, че България изнася оръжие, стоки или технологии с двойна употреба за Украйна. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в рамките на парламентарния блицконтрол.

"Твърдението, че България изнася оръжие за една от страните, означава пряка намеса на България във войната, поне според мен, и който продължава да го внушава, грози националната сигурност на България", заяви вицепремиерът.

Тя представи процедурите по износ на такива стоки от България, като напомни, че това се осъществява през ресорна междуведомствена комисия и завършва с подписа на министъра на икономиката. Нинова представи данни за износа и трансфера на България по държави за периода от избора на сегашното правителството, като напомни, че подобен годишен доклад се внася в края на годината, но каза, че няма да се чака този срок и с разрешението на компетентните институции може да оповести данните.

Нинова каза, че на всяко тримесечие ще се представят в парламента данните от докладите на междуведомствената комисията. 

Вицепремиерът съобщи, че за Северна Африка, Алжир и Мароко е извършен износ и трансфер от България за 2 милиона три хиляди и шестстотин и деветнадесет лева. За Субсахарска Африка е извършен износ на стойност 43,649 млн. лева, Северна Америка, Канада и САЩ - 71,115 млн. лева, Централна Америка и Кариби, Мексико - 22 400 лева, Централна Азия, Узбекистан - 339 300 лева, Североизточна Азия - 53 200 лева, Югоизточна Азия - 446 118 лева, Южна Азия - 5,2 млн. лева, ЕС - Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Италия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Испания - 45,819 млн. лева. Други страни - европейски Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария, Турция - 18,7 млн. лева, Близък Изток - 317,140 млн. лева.

Премиерът видя добра организация на кризата с бежанците от Украйна

Поздравявам българските служби за работата им и добрата координация по евакуацията на българите от територията на Украйна. Това заяви п...

Общо за времето на правителството на Кирил Петков досега 504,990 млн. лева е обемът на износа и трансфера на български оръжия, стоки и технологии с двойна употреба по изброените дестинации, каза Нинова. Някой да чу Украйна, попита вицепремиерът и призова да се спре с "тази злоупотреба и това внушение в обществото". 

В отговор на уточняващ въпрос вицепремиерът посочи, че напълно е възможно от всяка една от дестинациите, за които България изнася подобни стоки или технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна или към друга точка по света, но заяви, че това не е отговорност и е извън компетенциите и правата на българската държава и правителство по всички международни и български закони.

"Правителството не може и няма право да проследява такива вторични движения на своите стоки и технологиите с двойна употреба и оръжия. За да даде разрешение, българското правителство получава определен набор от документи, в част от тях партньорът, който иска да направи износа, трябва да посочи дестинацията. В българското правителство и в ресорната междуведомствена комисия не са разглеждани сделки, в които да е посочена дестинация Украйна", каза вицепремиерът. 

Нинова заяви, че още утре този доклад ще бъде внесен в НС. Това ще правим на всеки три месеца, за да даваме спокойствие и сигурност на българските граждани, че България не участва в тези военни действия чрез оръжия, боеприпаси, технологии и стоки с двойна употреба, добави вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика