Нинова се обяви против износа на оръжие за Украйна и се закани да е против и на Министерски съвет

9380
Нинова се обяви против износа на оръжие за Украйна и се закани да е против и на Министерски съвет
Снимка: БГНЕС

БСП е против износа на оръжие за Украйна и е била против разполагането на войски на НАТО в България. Това обяви лидерът на социалистите и, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Не сме информирани от украинската страна и няма заявление за износ на българско оръжие. Моята позиция е, че не трябва да изнасяме оръжие и стоки за двойна употреба за Украйна. В Министерския съвет министрите на БСП ще гласуваме против такова предложение, обясни Корнелия Нинова, според която директно изнасяне на оръжие "е война". Само че попитана дали ще си тръгне от коалицията, ако правителството одобри военна помощ за Украйна, отговорът беше, че "засега" няма. "Не, няма да подпиша" - така вицепремиерът обяви как няма да подпише, дори при изрично решение на правителството да даде военна помощ на Украйна. И веднага уточни, че заявявала политическа позиция, а не "техническа" т.е. кой слага подпис!

На изричен въпрос не се ли представя БСП като троянски кон на Русия, отговорът беше отрицателен. Всичко това се случи малко преди да дойде официално съобщение от правителството, че зам.-министърът на отбраната Александър Петков е участвал на извънредно заседание на Европейския съвет на министрите на отбраната. Според информацията, "той изрази подкрепа за Украйна и информира за намеренията на страната ни за оказване на хуманитарна и военно-логистична помощ, както и за принос по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Призова за по-активна роля на ЕС и използване на уникалния инструментариум на Съюза за възстановяването на мира в Европа".

Корнелия Нинова: Няма решение за износ на оръжие за Украйна

Българското правителство не е взимало решения за износ на оръжия за Украйна. Българският парламент взе единствено решение за оказване н...

По думите на Нинова пред "Лице в лице", военният министър Стефан Янев внесъл предложение за достъп на допълнителни войски от НАТО до българска територия. Министрите на БСП гласували "против" на Министерски съвет. Предложението било свързано с т.нар. бойна група - какво обясни Янев за нея, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Нито един детайл на българско оръжие или стока за двойна употреба не е изнесен за Украйна - не е изнесено нищо за Украйна от 2014 година, подчерта Нинова. "Аз не съм си слагала подписа под документ за износ на оръжие за Украйна", каза тя.

За БСП това, което става в Украйна, е война. За нас решението на конфликта е спиране незабавно на военните действия и сядане на масата на преговори. Ние сме против санкциите срещу Русия - не от днес, не от вчера, а от години наред - включително от първия конфликт в Украйна. Смятаме, че те не водят до очаквания ефект - руският стокообмен, по думите на Нинова, се увеличил с над 25% при предишните санкции, а освен това "страдал българският народ". Призоваваме да не се отказваме и зачертаваме историята си - в Руско-турската освободителна война са участвали руснаци, украинци, финландци.

По думите на Нинова, приоритетите на БСП са два. Първо, да бъде оказана помощ на украинските бежанци. Второ, да бъде подготвена българската икономика и да има сигурност за българските граждани. Имаме зърно за следващите 2 години в резерв, няма опасност за хляба, увери икономическият министър.

"Да, съпричастни сме. Да, това е война. Да, осъждаме руската страна за това, което се случва, и искаме да спрат. Но мислим и за българския национален интерес", обяви лидерът на БСП.

Швейцария също налага санкции на Русия

Традиционно неутралната в позициите си Швейцария реши да наложи санкции срещу Русия. Страната е солидарна с Европейския съюз и на практ...

На заседанието на кабинета днес четиримата министри на БСП са гласували против смяната на военния министър Стефан Янев, обяви още Нинова. За това, че премиерът Кирил Петков ще му поиска оставката тя е разбрала лично от Петков в телефонен разговор вчера вечерта.

Тепърва парламентарната група на БСП ще обсъжда и решава как ще гласува утре на извънредното заседание на Народното събрание, когато ще бъде гласувана смяната на Янев с военния експерт Тодор Тагарев.

Нинова напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че всяка партия в коалицията може да предлага и оттегля министрите за ресорите, за които отговоря. Стефан Янев беше от квотата на „Продължаваме промяната“.

Министърът на икономиката е категорична, че няма информация за завишаване на радиационния фон. След думите на Путин – подновяваме запасите от калиев йодид срещу радиация

Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но не можем да останем безучастни, каза Кирил Петков. Тя допълни, че има решение за изграждането на нова ядрена мощност у нас – най-вероятно нов блок на АЕЦ "Козлодуй" със закупеното от България оборудване (за АЕЦ "Белене").

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика