Нов избор на изтребител ще има до юли 2018 г.

3234
Нов избор на изтребител ще има до юли 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Поредната процедура по избор на нов боен самолет за ВВС трябва да приключи до юли 2018 г. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Народното събрание.

"Направихме си една пътна карта, която е доста амбициозна - до края на юли да приключи цялата процедура по самолетите", каза той.

Сърбия скоро ще има 10 действащи МиГ 29

Броят на действащите изтребители МиГ 29 в сръбските ВВС скоро ще се увеличи до 10, заяви пред журналисти президентът на Сърбия Александ...

Припомняме, че парламентът одобри отделянето на ресурс от 1,5 млрд. лв. за купуването на нови изтребители. Анкетна комисия в Народното събрание обаче откри нарушения в предходната процедура, завършила с класирането на офертата на СААБ за "Грипен" на първо място, а събирането на предложения започна отначало.

Актуализираният инвестиционен проект за нов изтребител ще бъде внесен до края на месец ноември 2017.

Отделно в рамките на парламентарният контрол Каракачанов обяви ангажимента на Полша по договора за осигуряване на логистична подкрепа за българските самолети МиГ-29 за приключен.

По негови думи вече има шест ремонтирани двигателя, които вече се използват. Той припомни, че за удължаване на ресурса на двигателите с по 350 летателни часа държавата ни е платила общо 6.138 млн. евро.

Министерството на отбраната отрече, че Русия ще ремонтира българските самолети

Министерството на отбраната не е сключвало договор с РСК „МиГ“ за ремонт на български самолети МиГ-29, съобщиха от военното...

Каракачанов обаче не отговори на въпроса на "червения" депутат Жельо Бойчев дали е вярна информацията, че единият, ремонтиран в Полша мотор, се е повредил.

Във въпроса си Бойчев се обърна към ресорния министър с въпроса дали според него договорът с Полша е бил най-добрият вариант за ВВС.  Тук министърът обяви, че двигателите трябва да се ремонтира от техния производител и вече имало подписан меморандум за намерения в тази посока с компанията РСК МиГ.

Договорът бил подписан от българска страна, до дни се чакало той да бъде парафиран и в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика