"Нова Република" залага на правата на човека, съкращения в администрацията и влизане в еврозоната

7246
"Нова Република" залага на правата на човека, съкращения в администрацията и влизане в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Новото дясно обединение "Нова Република" е единствената политическа алтернатива на социалистическите партии БСП и ГЕРБ. Това каза лидерът му Радан Кънев по време на пресконференция за представянето на програмата на движението за изборите на 26 март.

„В момента политиката се е изродила в състезание по назначения и кражби”, обяви Кънев и заедно със сподвижниците си обеща да освободят администрацията от партийни кадри.

„Политиката не е достатъчна, предлагаме най-добрите институционални мерки в програмата за Нова Република. Ще предложим и най-добрите икономически мерки от програмата нова икономика. Според нас важни са личностите и семействата, а не партиите и институциите. Поставяме човека с неотменимите му права в центъра на програмата ни. Ще спрем рекламата на хазарт и съпричастността на държавата в разпространяването му. Отчитаме посегателството на личността и свободата като най-мощните рушители на една нация”, каза Кънев.

От обединението представиха своята програма по сектори. Пръв започна говорителят на “Нова Република” Трайчо Трайков, който заяви, че движението ще се бори за силни граждани, силна държава, но преди всичко силни институции, които да наложат правила.

Ще повишим с 20% доходите на учителите, ще сложим край на партийни назначения в администрацията. Ще приемем естонския модел на електронно управление, за да престане прахосването стотици милион всяка година, без видим резултат, което ще доведе до по-ефективни административни услуги за граждани и бизнес”, обеща още той.

По думите му от дясното обедниение ще се борят за ниски данъци, както и за премахване на “данък рекет и бумащина”. “Ще изкореним партийните обръчи, ще увеличим реалните бюджети на общините. Ще повишим рязко пенсиите така, че средната пенсия да се удвои и достигне 700 лв. в края на мандата”, добави още бившият кандидат-президент.

Депутатът от 43-ото Народно събрание Вили Лилков от своя страна обеща, че “Нова Република” ще се бори за сериозна административна реформа с влизането си в парламента. По думите му от 2001 г. насам администрацията се е увеличила двойно. „Целта ни е в един мандата да постигнем малка и независима администрация, обърната към хората и обслужването на бизнеса. Ще освободим администрацията от партийните назначения и ще запазим професионалистите, според качества, а не партийна лоялност”, обеща той.

Меглена Русинова пък обяви, че сред приоритетите на “Нова Република” е и опазването на околната среда, за което обединението предлага запазване на последните диви плажове и вековните гори и планини, с помощта на “Натура 2000”.

Бившият депутат от Реформаторския блок Борис Станимиров обяви, че десните няма да допуснат по никакъв начин шантаж от страна на Турция към България. ”Ще се обединим с Румъния и ще се борим за общо влизане в Еврозоната и Шенген”, добави той.

Петър Славов, също бивш депутат от Блока, коментира, че “Новата Република” ще настоява за адекватна и радикална съдебна реформа, като напомни за “опраскването” на предложената от бившия правосъден министър Христо Иванов. По думите му у нас е необходима и операция “Чисти ръце”.

Бареков не е на избори, защото ЦИК не била убедена, че трябва да го пусне

Партията на Николай Бареков "Презареди България" (бел. ред. - старо име "България без цензура") не е била допусната до изборите, защото...

Акценти от програмата

- Двойно увеличение на бюджета за образование и наука в рамките на един мандат (от 3,3% от БВП до средното за ЕС равнище от 5,6%), 20% увеличение на учителските заплати през първата година. Най-успешните български учители ще получат двойно увеличение на заплатите за една година. Има обещание и да бъде върнато управлението на образованието в общините и настоятелствата.

- 50% съкращение на администрацията, но 30% увеличение на доходите на служителите в нея.

- От третата година, 50% от данък общ доход и данък печалба ще остават в общинските бюджети.

- Средната пенсия да се удвои и достигне 700 лева в края на мандата, но ще бъде отстояван принципът "повече платени осигуровки - по-висока пенсия".

- Повишение най-малко с 10% всяка година на заплатите на войниците и офицерите и национална стратегия за сигурност с перспектива поне 20 години.

IT експерт: Машините за гласуване могат да се манипулират, те не спират купения вот

Текстовете от Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, са били обсъждани на кръгла маса, организирана от Обществения съвет към ЦИК...

- Въвеждане на гласуване по интернет.

- 10-годишна валидност на паспортите, за да не се налага на българите толкова често да харчат време и пари за подновяване на документите.

Съдебна реформа

- Въвеждане на независима антикорупционна дирекция в прокуратурата и действащо антикорупционно законодателство, на основата на отхвърлените от корупционното мнозинство законопроекти. Те ще бъдат приети в първите три месеца от мандата на следващия парламент;

- Още в първата година от мандата операция “Чисти ръце” в съдебната система, МВР и службите. Това ще стане чрез подробни проверки на имуществото, финансите и зависимостите на всички ръководители на отдели и сектори;

Меглена Кунева: Контрол - това е рецептата за нашата държава

Задачата на министър Денков е да проверява. Това е задачата не всеки следващ министър. Контрол- това е рецептата за нашата държава. Бе...

- Процедура за проверка на всички нови кандидати за позиции в съда, прокуратурата и полицията, включително и периодични проверки на рисковете за зависимости и корупция. Процедурата ще включва изрични становища от Прокуратурата на Република България, МВР, КПУКИ и НАП с оценка на риска;

- Незабавна отмяна на Закона за НСО и ще възложим на НСО дейности по предотвратяване на тероризма, под надзора на ресорен заместник на Главния прокурор;

- Учредяване на нова антикорупционна прокуратура по румънски модел и радикална промяна на балансите в съдебната власт. За това е необходимо постигането на съгласие за промяна на Конституцията, за което "Нова република" ще търси единство на политическите сили за свикване на Велико Народно събрание;

- Главният прокурор трябва да бъде определян от Президента по предложение на 2/3 от народните представители и да се отчита пред Народното събрание. Борбата с корупцията и предотвратяването на тероризма ще бъдат възложени на отделни и независими заместници на главния прокурор, които ще оглавяват дирекции в прокуратурата и ще работят в тясна връзка с държавните контролни органи и службите за сигурност.

- Съдебен контрол над всички актове на Прокуратурата и откази да се образува наказателно преследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика