Новият Наказателен кодекс е важна стъпка, смята Златанова

12505
Новият Наказателен кодекс е важна стъпка, смята Златанова
Снимка: БГНЕС

Изработването на нов Наказателен кодекс е част, макар и малка, от необходимостта от съдебна реформа. Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова по време на обсъждането на новия проект за Наказателен кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Ще припомня, че в Доклада на Европейската комисия от 18 юли 2012 г. относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка бе формулирана и конкретна препоръка "Да се постави цел за завършване на работата по новия Наказателен кодекс и за неговото прилагане", каза Златанова. Тя подчерта, че винаги е смятала, че партньорските отношения изискват взаимно доверие и изпълнение на поети ангажименти и препоръки. В Доклада на Европейската комисия, от началото на годината, препоръката продължава да е в сила, но ще си позволя да подчертая, че сме една стъпка напред, заяви вицепремиерът.

"Съвсем очаквани и донякъде оправдани бяха част от реакциите след представянето на проекта. Категорично обаче ще подчертая, че имаше и недотам премерени коментари и дори такива, които не почиват на обективната истина. Заради това многократно призовах и днес, в началото на дискусията го правя отново, нека направим един задълбочен анализ, като се опитаме, да погледнем на текстовете в проекта обективно и от - и в- името на гражданите, без неизбежно да се припознаваме в един текст, член или алинея", коментира Златанова. Тя подчерта още, че при работата е търсено експертно мнение от представители на Съвета на Европа, както и от следните държави: Италия, Испания, Холандия, Германия и Великобритания.

Важно постижение на проекта на Наказателен кодекс неговото синхронизиране с европейските и международни актове, релевантни за Република България, категорична е Златанова.

"При формулирането на съставите от Глава "Престъпления, свързани с използване на информационни системи", избраният правен подход не само осигурява съответствие в пълна степен с изискванията на релевантното европейско законодателство и приложимите международни актове, но и ще предостави на правоприлагащите органи нужната правна база за ефективно преследване и наказване на различните проявни форми на този вид престъпност. Така използваната законодателна техника, употребените правни понятия и дефиниции са изцяло ориентирани в тази посока, като считаме, че след бъдещото им приемане и актуализирането на правната база съществено ще се улесни и наказването на престъпните посегателства в бързо развиващата се информационна среда", заяви правосъдният министър.

В проекта на Наказателния кодекс е създадена нова глава "Тероризъм", в която е възприет нов подход за криминализиране на престъпленията тероризъм и финансиране на тероризма, който осигурява в пълна степен съответствие с релевантното европейско и международно законодателство. Посредством изработената глава, по отношение инкриминирането на тероризма са въведени изцяло, от една страна, разпоредбите на Рамковото решение на Съвета относно борбата срещу тероризма, както и от друга - 9-те секторни Конвенции и Протоколи на ООН и приложимите актове на Съвета на Европа, заяви Златанова.

За мен от съществено значение и като силна страна на проекта за нов Наказателен кодекс е промяната на системата на наказания, отпадането на някои и намаляването на размера на други. Лично аз очаквах и продължавам да смятам, че това е въпросът, който ще е на вниманието на българските парламентаристи и на гражданите. Тук е мястото и на правозащитниците, които по призвание трябва да помогнат при разясняване на необходимостта от повече в хуманност дори и в наказателната политика, защото противното би дало превес на желанието за по-силна репресия. Струва ми се, че подходът за неизбежността на наказанието, пред неговия размер, е правилен и отговарящ в голяма степен на обществените интереси, отбеляза вицепремиерът.

Тя подчерта, че "трудно и нереалистично е да очакваме, че материалният закон би могъл да е универсално средство за справяне с престъпността, но ми се струва, че друга от добрите страни на проекта на нов Наказателен кодекс е това, че със сигурност дава една по-добра основа за работа на всички, които ще го прилагат".

Новият НК влиза в пленарна зала през втората половина на 2014 г.

Новият Наказателен кодек, внесен от Министерски съвет в Народното събрание, ще влезе за обсъждане в пленарна зала през втората полови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика