Новият вицепремиер Пеканов: Трябва да станем част от ОИСР и Еврозоната

3556
Новият вицепремиер Пеканов: Трябва да станем част от ОИСР и Еврозоната
Снимка: личен архив

"На първо място в моите приоритети като заместник министър-председател по управление на европейските средства стои успешната и по-ефективна работа, свързана с реформите, законопроектите и инвестициите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост."

Това постави като своя задача новият служебен вицепремиер Атанас Пеканов. В социалните мрежи той припомни, че през миналата година с екипа си е работил активно върху този стратегически документ, а днес трябва да гарантира, че България се справя на ниво с дейностите по изпълнението му:

"Считам, че трябва да ускорим и подобрим работата в тази посока с фокус върху осигуряване на първото плащане. До края на годината страната трябва да изпълни редица задължителни стъпки, сред които приемане на заложени по Плана законодателни промени. За да спазим срока, ние ще координираме работата на министерствата, за да подготвят текстовете, които да влязат за гласуване веднага след свикването на Народното събрание", каза още той.

ОЩЕ: Кабинетът "Донев" се закле - Радев: Първи приоритет е сигурността. Донев: Кабинетът не е "Б отбор" (ВИДЕО)

"В сферата на европейското финансиране, и по Плана, и в текущия програмен период, средствата трябва да се използват смислено, прозрачно и справедливо. За да гарантираме това и с цел да бъдат ограничени евентуалните нецелесъобразни практики, в идните месеци предстои да се изработят и приемат важни подобрения в сферата на обществените поръчки, да се обявят новите правила за кандидатстване по европейските програми в текущия програмен период, да се засилят антикорупционните механизми, включително и чрез изменения и подобрения в структурата на КПКОНПИ. Време е да положим основите за едни по-силни институционални механизми за борба с лошите практики", пише още Пеканов.

ОЩЕ: Кабинетът "Петков" сдаде властта (СНИМКИ)

"Темата за Европа остава централна за мен. Намираме се във времена на криза, на притеснения за световната икономика, както и на засилване на интеграцията сред европейските страни по редица въпроси. България не може да си позволи да остане извън тези процеси и не бива повече да бъде в периферията. Ще работим активно, за да сме все по-подготвени да бъдем част от центъра на Европа - да станем членове на ОИСР и на Еврозоната. За мен лично е от изключителна важност да продължим техническите процеси по подготовка на приемане на еврото – в това число всички инструменти, които да защитят гражданите от повишаване на цените. Редица процеси и критерии трябва и могат да бъдат изпълнени и служебният кабинет разполага с всички механизми, за да придвижи напред тази жизненоважна за страната ни тема", завършва новият служебен вицепремиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика