Обмислят увеличаване броя на тъмните стаички на изборите

6763
Обмислят увеличаване броя на тъмните стаички на изборите
Снимка: БГНЕС

Представители на Централната избирателна комисия проведоха среща с представители на администрацията, граждани и медии в Пазарджик, предаде „Фокус“.

Те отговориха на поставените им въпроси от общинските администрации в региона, а също на въпроси на граждани.

Депутатите приеха поправки в закона за регистрацията заради изборния туризъм

Законови поправки срещу изборния туризъм приеха окончателно на второ четене народните представители, предаде БГНЕС. Приетите промени в...

По повод провеждането на местния вот и референдума е възможно част от избирателите да отделят повече време за попълване на бюлетините.

На въпрос предвижда ли се увеличаване на броя на избирателните секции по места, Росица Матева от ЦИК обясни, че за сега се коментира възможността за увеличаване броя на тъмните стаички в една секция. От една те ще станат две, за да може да не се забавя гласуването, обясни тя.

На въпрос за имената на местните коалиции - когато те са сходни, ще бъде ли разрешена регистрацията им и участието в изборите, членовете на ЦИК обясниха, че комисията ще се произнесе по всеки казус преди регистрацията на съответната коалиция.

Мария Войкинова от ЦИК посочи, че е важно да се знае от избирателите, че при гласуване за общински съветници задължително трябва да бъде упражнено правото на вот в квадратчето с името на партията и коалицията, от която е издигнат съветника, тъй като самите имена на съветниците няма да са изписани на бюлетината.

ЦИК: На избори най-често се нарушава правилото за уседналост

Неспазването на правилото за уседналост е най-честото нарушение при провеждането на избори. Това е основната причина Централната избира...

Ивайло Ивков от ЦИК допълни, че членовете на комисията са готови да отговорят на всички възникнали въпроси по време на подготовката на местните избори и референдума. Той уточни, че Общинските избирателни комисии /ОИК/ ще отговарят за подготовката и на двата вота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика