Официално Лютви Местан учредява партията си

3234
Официално Лютви Местан учредява партията си
Снимка: БГНЕС

Над 150 души от страната са заявили готовност да станат учредители на новата партия ДОСТ, на която сигурен лидер ще бъде Лютви Местан. Днес, 27 февруари, регистрацията на участниците в учредителното събрание на партия ДОСТ започва в 10:00 часа. Списъците се уточняват до последния момент, информира БГНЕС.

Според организаторите във форума ще се включат хора от цялата страна – от Благоевград до Добрич и Кърджали, и те са от онези, които са превъзмогнали страха, насаждан дълги години сред актива и избирателите на ДПС. Най-многобройна се очертава да бъде делегацията от Кърджали – около 40 души, след това е групата от Добрич, водена от емблематичната фигура на репресирания от комунистическия режим Неджметин Хак. Сред участниците в залата в столичния хотел „София“ ще бъдат над 15 души от Съюза на репресираните, към тях ще се присъединят и пристигнали от Турция изселници, както и учредители на ДПС от 1990 г., и организатори на протестите от Майските събития през 1989 г.

Драмата "ДПС" - Турция е отвърнала на "удара" срещу аташето си в Бургас

Турция е отговорила с дипломатическа мярка на действията на България спрямо културното ѝ аташе в Бургас. Това твърди Илхан Андай, главе...

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември м.г. навръх 55-ия си рожден ден тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Тогава, докато Централното оперативно бюро заседаваше в Сарая на „Беловодски път“, където живее почетният председател Ахмед Доган, Местан беше в Кърджали и даде пресконференция. До него бяха все още депутатите от ДПС по онова време Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али, и областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. Тази група следваше Местан и в дните, когато по традиция се провеждат възпоменателни митинги за жертвите от Възродителния процес, към които този път се присъедини и турският посланик Сюлейман Гьокче.

Турският дипломат се оказа ключът към вратата, през която се наложи да изхвърчи Местан. На новогодишно парти в Сарая домакинът Доган след полунощ вдигна безпрецедентен тост и нападна човека, когото три години по-рано сам посочи за негов приемник на лидерския пост по време на онази драматична национална конференция на партията, запомнена с покушението. Сега след изгонването на Местан се оказа, че причина за това е сблъсъкът на ценностите и геополитическата ориентация. Местан твърди, че политиците в България не трябва да се отклоняват от членството на страната в ЕС и НАТО, и упреква Доган за проруската му линия. В ДПС обаче са категорични, че въпросът за избора между Русия и Турция изобщо не стои. „Ние не сме създали такава партия, ДПС отдавна не е кауза, всичко е опорочено и отдавна. Не ние, истинските създатели на ДПС от януари 1990 г., трябваше да напуснем, а човекът от Сараите. Да си направи тоталитарна партия и да си я ръководи, а не да произвежда корупция и Гестапото да му връчва „Стефан Стамболов“, това е срамно“, коментира пред БГНЕС Бахри Юмер.

Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати. В интервю по една телевизия в началото на февруари Лютви Местан определи онова „празнично“ слово на Доган като стратегическа грешка и подчерта, че ще се бори срещу образа, който му създават опонентите. „Няма да отстъпя пред митологемите за турска партия, пред цялата кампания за шпионина и националния предател, която е заплаха“, каза той и се зарече да бъде участник в демаскирането на задкулисието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика