Орешарски: Давам пълен отчет, откакто съм премиер

25733
Орешарски: Давам пълен отчет, откакто съм премиер
Снимка: БГНЕС

Откакто съм премиер периодично отчитат свършената от мен и министрите ми работа пред парламента и пред журналистите. С тези думи премиерът Пламен Орешарски откри Националната среща на правителството с медиите.

След близо четири години на „управленски волунтаризъм” поех управлението на държавата. Налице беше изтощена икономика, нарастващ брой български граждани, притиснати от бедност, увеличаващ се държавен дълг, напомни премиерът. И даде пример за думите си чрез данни за раждаемостта, която отразява очакванията на българите от държавата – през 2009 година, след управлението на Тройната коалиция, имаше 81 хил. родени бебета, а през 2013 година, след управлението на ГЕРБ, са родени 52 хил. бебета – тъжен рекорд след цели 50 години, каза министър-председателят.

Орешарски имитира работа!

Напоследък Орешарски сякаш се разработи. Привидно e обаче! Защото откакто е станал премиер и откакто го подхвана тълпата с "Оставка!"-т...

Обстановката и днес остава трудна, но има и положителни сигнали – бизнесът започва да чувства облекчение, засилва се държавната регулация, смята премиерът. И започна да изброява какво е свършил, откакто е премиер.

Според него се е повишила събираемостта на държавни приходи – приходните агенции са вдигнали приходите с 500 млн. лева през второто полугодие на 2013 година спрямо същия период през 2012 година. Върнахме  практически цялото ДДС – в средата на миналата година невъзстановеното ДДС е било 710 млн. лева, а приключихме 2013 година с 240 млн. лева невъзстановено ДДС, каза Орешарски. Разработихме няколко мерки за подобряване на събираемостта – например специално звено за фискален контрол на НАП. Осъществихме напредък по големите инвестиционни проекти – старт на „Южен поток”, работим по изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, засилихме сътрудничеството по изграждане на интерконекторните газови връзки. Увеличихме усвояването на еврофондовете – към януари усвояването е 58%, а при встъпването ми в длъжност беше 37%. А глътката въздух за бизнеса е очевидна – през първите два месеца на тази година работодателите са разкрили 3600 повече работни места на годишна база, завърши икономическият обзор премиерът. Въпреки първоначалните колебания, овладяхме бежанската криза и с хуманитарна мисъл, посочи Орешарски.

Накъде трябва да вървим?

На първо място – да има върховенството на закона, каза Орешарски. Отделно следва да има насърчаване на инвестиционната активност и на предприемачеството, защото без възстановяване на икономическото развитие, не може да се решат никакви други обществено-социални въпроси. Ще работим за подобряване на образованието, за здравеопазването, за изграждане на система от електронни услуги, с които да се намалява бюрокрацията. Ще се грижим за по-добро регионално и териториални развитие – през тази година даваме 500 млн. лева за регионите, припомни Пламен Орешарски.

Орешарски призна, че цената на оградата с Турция не е съвсем наред

Покачващата се стойност на оградата, която изграждаме по границата с Турция, си заслужава да бъде проверена. Това призна премиерът Плам...

Във връзка с инвестициите в регионите се появиха коментари колко неравномерно са разпределени средствата, в интерес на кметовете на БСП и ДПС за сметка на тези на ГЕРБ, каза Орешарски. Заради това назначих проверка – в сегашната инвестиционна програма, ако не броим инвестициите без конкретна проектна насоченост като например за пътна инфраструктура, 36 на сто от всички средства са насочени към общини с кметове на ГЕРБ, 24% отиват за общини с кметове на БСП, 17% са за общини на ДПС и 23% - всички останали. За сравнение в периода юли 2009 – до края на 2013 година разпределението на средствата за общините е ГЕРБ – 86%, БСП – 4%, ДПС – 2%, за всички останали – 8%. Сами виждате за какво говорим, заяви Орешарски.

Според предварителния план забранени теми на събирането не трябваше да има. Регламентът предвиждаше по един въпрос от медия в рамките на една минута, а отговорът трябваше да е с продължителност три минути. На срещата, освен Пламен Орешарски, участваха още лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика