Орешарски: Кримският референдум е незаконен, никоя държава не го подкрепя

25200
Орешарски: Кримският референдум е незаконен, никоя държава не го подкрепя
Снимка: БГНЕС

Не можем да подкрепим референдум за отделяне на Крим, нито една друга държава не го подкрепя. Това каза на среща с представители на граждански и неправителствени организации министър-председателят Пламен Орешарски.

Украинската конституция не предвижда отделни региони да организират референдуми за отделяне на територия. Ако сегашният украински парламент промени Конституцията си и бъде възможен референдум за отделяне на територии, ще подкрепим такова действие, което е в съответствие на действащата Конституция, каза още Пламен Орешарски, цитиран от Фокус.

ЕК няма да признае референдума в Крим

Няма да признаем за законни резултатите от незаконен референдум. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Пиа ...

Новото правителство на Украйна е избрано от същия парламент, който поддържаше и старото ръководство. Не е моя работа да коментирам настроенията в украинското общество, посочи той. Орешарски обясни, че говори за легитимни институции – те трябва да се уважават, както и техният избор. От формална гледна точка това правителство не се нуждае от друга легитимация.

В деня, в който външният министър Кристиан Вигенин посети Киев, украинската столица беше посетена от държавния секретар на САЩ. След това премиерът на Украйна беше поканен на заседание на ЕК. Въпросът за посещението на Кристиан Вигенин е важен в контекста. Страхувам се, че ако той не беше посетил Украйна, щеше да има обратни въпроси - след като другите са го посетили, нашият защо спи, след като там има наше малцинство, попита Орешарски.

Предстоящият референдум в Крим е незаконосъобразен, дори от политическа гледна точка, допълни Орешарски. Следим с особено вниманието развитието на ситуацията в Украйна, каза Орешарски. Има много допуснати грешки при стабилизирането на ситуацията в Украйна. В последните месеци от всички участващи страни имаше допуснати такива. Българската позиция за украинската криза е - подкрепа посредством дипломатически средства, които касаят и българското общество, което е едно от най-големите малцинства в Украйна – над 250 000 души.

Орешарски обясни, че това е била и една от предпоставките външният министър Кристиян Вигенин да посети Украйна. Ние защитаваме запазване на териториалната цялост на страната. Има договор, подписан от повечето Велики сили, според който Украйна предоставя ядрения си арсенал в замяна на териториалната си цялост. Отправяме призив към украинските власти, новите, да водят политика за неескалиране на напрежението, интеграция на гражданите, без значение от тяхната националност и вероизповедание, каза още Орешарски.

"Атака": По-добре българи от Украйна, отколкото съмнителни араби и африканци

Депутатът от "Атака" Гален Монев участва в парламентарния контрол с въпрос към вътрешния министър Цветлин Йовчев относно готовността ...

На всяко заседание на Министерски съвет непрекъснато получаваме информация за актуалното състояние, както и на нашите партньори от ЕК, посочи Орешарски. Към настоящия момент нямаме оптимистични новини и се страхуваме, че на 20 - 21 март на срещата на върха една от най-важните точки ще е обсъждане реакцията на ЕК към развиващото се в Украйна, както и референдума в Крим. България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се проведе следващ етап на икономически санкции, каза още Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com