Отмяна на Закона за социалните услуги искат от "Атака"

4009
Отмяна на Закона за социалните услуги искат от "Атака"
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги внасят в парламента независимите депутати Десислав Чуколов и колегите му от "Атака". С приемането на този закон и по-специално на неговите преходни и заключителни разпореди, се променят още 29 закона и по този начин социалната сфера ще бъде изменена трайно и завинаги, алармира Чукулов и отбеляза, че законът е приет през март т.г. и влизането му в сила е отложено за 1 януари 2020 година. По думите му с приемането на този закон извеждането на дете от семейство може да става само по сигнал, включително анонимен и децата могат да бъдат иззети от всяко едно семейство за 24 часа без съдебно решение. "По сигнал ще може да влиза в дома ни социален работник без съдебна заповед и да съставя социален доклад с огромно количество лична информация, както и да се претърсва дома ни - какво има в хладилника, в шкафове, дрехи, кабели...", добави Чуколов.

"Миналата година на 1 юли започна протеста на майките на деца с увреждания, който се проточи през зимните дни на миналата година и в началото на тази бяха приети пакет закони, които да удовлетворят исканията им, а именно Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ, но, използвайки социалната енергия, натрупана от тези протести се получи така, че беше приет Закон за социалните услуги", разказа депутатът. "В преамбюла на българската Конституция е записано, че България е социална държава, а ние въвеждаме социални услуги, а не социални грижи", възрази той и уточни, че в Закона за социалните услуги се казва, че държавата отдава грижата за нейните граждани на частни организации и НПО, въвежда частна инициатива в сектора. "Получава се така, че частни фирми и НПО изземат държавни функции и могат да наложат задължителни социални услуги, извършвани от лица, наричани доставчици на социални услуги", поясни той. 

Приеха окончателно Закона за социалните услуги - нови правомощия, но и глоби

Парламентът прие на второ четене Закона за социалните услуги. Законът е последният от законодателния пакет, заради който майките на дец...

Законът за социалните услуги се внася от Министерския съвет, но е изготвен от социалното министерство от зам.-социалния министър Султанка Петрова от квотата на ВМРО, уточни още Чуколов. Той се обяви категорично срещу предвиденото в закона аутсорсване на държавни услуги на частни фирми и НПО. "Огромната власт, която се дава на частни НПО и фирми, включително чуждестранни е недопустимо", категоричен е Чуколов. Самите извършители на социалната услуга щели да определят размера на възнаграждението, алармира още той. "Освен, че ще получават пари от държавата, те ще имат право да изискват пари и от семействата, които ще бъдат подложени на техните услуги, а какъв ще бъде размерът е въпрос, който още не е формулиран", каза още депутатът. 

Част от закона е изработена от лаборатория към департамент "Политика" към НБУ, посочи още Чуколов и възрази, че частни структури изработват закони и влияят на хората, които изработват законите.

"Има достатъчно време до 1 януари, когато би трябвало да влезе в сила Закона за социалните услуги и ще го използваме да убедим народните представители, че е допуснато един закон да бъде приет без достатъчно обсъждане", добави Чуколов и припомни многото митинги в редица градове срещу закона. "Този закон за социалните услуги не обединява българите, той ги разделя. Затова трябва наистина да се обсъди много сериозно и да се види какво точно променя и регулира", подчерта Чуколов и настоя да се потърси отговорност на тези, които са го изготвили, защото законът засяга всички семейства и български граждани.

 

Приеха единодушно на първо четене Закона за социалните услуги, чакан от протестиращите майки

Народното събрание прие на първо четене Закона за социалните услуги. Предложението беше прието единодушно със 163 гласа „за&ldquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика