Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново без Слави Трифонов в парламента. Кои други кандидати се отказаха от местата си?

14 юни 2024, 11:45 часа • 8899 прочитания

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание. Това се вижда от решения на ЦИК от 13 юни.

ЦИК заличава Станислав Тодоров Трифонов от листата на "Има такъв народ" в Плевен, и в София - 25, става ясно от решение на комисията.

Припомняме, че това е ход, който Трифонов предприема след всички избори, на които партията му прескача 4-процентната бариера за влизане в парламента, освен първите, на които се яви. Той беше избран за народен представител в 45-ото Народно събрание, когато положи клетва онлайн заради положителен тест за коронавирус, а впоследствие не присъства на нито едно от останалите пленарни заседания поради болнични. Още: Официално: ЦИК обяви разпределението на мандатите в 50-ото Народно събрание

Още отказали се

Кандидати на ДПС също се отказват от това да бъдат депутати. Николай Колев и Иса Бесоглу са поискали да не бъдат обявявани за избрани от Стара Загора. Николай Юруков пък няма да влезе в парламента от листата в Смолян, а Езхар Ибрямова-Сеидова - от Търговище.

Аналогично искане е постъпило и от Бедрос Левон Пехливанян, който пък е бил кандидат от ГЕРБ-СДС в Русе. Още: "Не е време за биене в гърдите": Борисов иска експертен кабинет с доминация на ГЕРБ (СНИМКИ и ВИДЕО)

В българския парламент няма да влязат още Христо Петров (Ицо Хазарта) от ПП-ДБ, Станислав Стоянов ("Възраждане"), Кристиян Вигенин (БСП) и Ивайло Вълчев (ИТН). Те са избрани за евродепутати.

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече обяви окончателните резултати от изборите. Според тях ГЕРБ-СДС печелят вота за Народното събрание с 24,70% от гласовете. На втора позиция е ДПС със 17,07%. А на третото място е "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с 14,33%. Директно зад тях се нареждат "Възраждане" с 13,78%.

Другите партии, които със сигурност ще влязат в парламента, са БСП и "Има такъв народ", както и новата политическа сила "Величие" - те получават съответно с 7,06%, 5,96% и 4,65%. Още: Новите 240: Ето кой колко депутати ще има в 50-ото Народно събрание

България има общо 17 мандата е Европейския парламент. Според резултатите от неделя ГЕРБ-СДС ще има петима, ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Възраждане" ще имат по трима, БСП - двама и "Има такъв народ" - един.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес