Парите по Плана за възстановяване ще дойдат през лятото, сигурен е Лорер

1468
Парите по Плана за възстановяване ще дойдат през лятото, сигурен е Лорер
Снимка: БГНЕС

Поддържаме тезата, че Планът за възстановяване ще бъде приет април, а средствата ще дойдат лятото. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в Народното събрание по време на заседание на икономическа комисия.

Министърът припомни думите на вицепремиера Асен Василев, че Планът за възстановяване ще бъде приет април, а средствата ще дойдат лятото. "Ние поддържаме тази теза до момента", заяви още министър Лорер. 

Той коментира и допълнителните средства за борба с кризата. "Това ще бъде мярка за енергийна ефективност. 50 % грант в рамките ,около 140 млн. лв. Още по-добрата новина от тази седмица е, че вероятно тези 140 млн. ще бъдат увеличени. Все още водим преговори с комисията. Става дума за десетки милиони допълнителна помощ", каза още министърът. 

Министър Лорер направи коментар и за фирмите, които са в Укрйана от IT - сектора. 

Асен Василев казва след направените поправки кога може да се одобрят проектите от Плана за възстановяване

Министърът на финансите Асен Василев сподели, че са редактирани няколко от основните глави на Плана за възстановяване. Това са частта с...

Ситуацията е сериозна. Фирмите са разтревожени за техните развойни центрове в Украйна, където има доста инженери. В момента обсъждаме с тях дали са готови да предприемат стъпката по релокиране на техните хора в България. Ако те изразят такава готовност ние като администрация имаме готовност да започнем да ги подпомагаме това да се случва по-бързо от стандартните рамки за преиздаване за разрешение и престой и работа у нас", заяви още Лорер.

Надяваме се докрая на март да стартира грантова схема за енергийна ефективност от 140 млн. лв. за малки и средни предприятия", каза министърът на иновациите по време на блиц-контрол в ресорната комисия.

Първият въпрос към министър Лорер бе за връзката между образованието и бизнеса и направеното до момента. 

"Бих поставил дори малко по-широко контекст на въпроса, какво е състоянието на кадрите у нас и необходимостта от много такива кадри особено в областта на STEM. Едно от нещата, които са особено наболели в момента, е ситуацията в Украйна. Много компании, които са представени тук, имат сериозни развойни центрове в Украйна. Нашето правителство изрази готовност да им помогне така, че част от тези специалисти да бъдат релокирани у нас. Става въпрос за висококвалифицирани специалисти", каза още Лорер. По думите му друга добра новина е предстоящото откриване на първия у нас Институт за подготовка на докторанти по изкуствен интелект. "Той ще бъде съвместен с СУ и един от топ институциите в Европа по тази тема. Идеята е в дългосрочен план България да започне да става място, където да създаваме кадри във високотехнологичен бранш на световно ниво, които от своя страна да привличат компании на световно ниво у нас", каза още Лорер. Той обясни, че следващата тема, която искат да развиват е координирана работа с МОН. "Там нашата роля е косвена, но за нас е важно да сме катализатор между индустрията и системата на образованието така, че да се подготвят максимален брой точно необходими кадри от техническо естество така, че индустрията да не изпитва недостиг", коментира министърът. 

Инвестициите

"Ситуацията, която заварваме е трудна", отчете той. Министърът обяви, че първата задача на министерството е да събере на едно място инструментите за насърчаване. "Самата Агенция за инвестиции ще започне да предприема много по-активна роля в промотирането на България в международен аспект и това заедно с цялостната съдебна реформа и инвестициите в инфраструктура, искрено се надявам да бъде убедително за чуждестранните инвеститори", заяви Лорер. 

Какво е бъдещето на "Марица Изток" - Асен Василев посочи ангажиментите ни

40% намаление на въглеродния отпечатък на комплекса "Марица Изток" и затваряне на централите, които не отговарят на екологичните изискв...

"Мога да ви споделя някои от нещата, които минаха през нас. Те ще ви дадат известно усещане за това какво се случва докато правителството се формира през последните 60 дни. Разговаряхме за 300 млн. инвестиция близо до Хасково за завода за соларни панели. Разговаряхме и открихме площадка за 80 млн. завод за електровелосипеди край Пловдив. Разговаряхме с турска инвестиции за високотехнологични влакна от 10-15 млн. Следващата седмица ще открием разширение на завод за части за електромобили за около 100 млн. Няколко много мащабни инвестиции в областта на прихващане на въглероден двуокис. Говорим за стотици милиони, които ще се случват в Северна България в рамките на следващите от три до четири години. Изключително мащабни проекти, които ще искат и законодателна подкрепа. Тъй като и на ЕС стратегията е да се подкрепят зелени проекти, тези неща ще стигнат и до вас", каза още министърът. 

Той обяви, че има няколко проекта за инвестиции, свързани с военни производства, тъй като касаят поръчки на Министерство на отбраната.

"Може би също е важно да споменем нашите усилия преди още да е дошъл Планът за възстановяване и устойчивост, имаме развитие. Наскоро обявихме 140 млн. грантова схема за енергийна ефективност специално за малки и средни предприятия. Надяваме се тя да стартира докрая на март. Тези 140 млн. лв. се надяваме да не са последните. В момента г-жа Ангелиева води преговори с комисията. Има шанс те да бъдат увеличени, изкушавам се да кажа двойно, но може би е още твърде рано да имаме конкретна цифра. Друга схема за стимулиране и подпомагане на икономиката е новия подход в Банката за развитие. Започнахме с мерките за подкрепа на туризма, продължихме през розопреработвателите и тази седмица обявихме трета специфична мярка, която е подпомагане на малки и средни предприятия за сметките за ток. Нещо изключително иновативно, доколкото позволява на компаниите да имат още един източник на подпомагане в тази нелека ситуация. Самите заеми, които ще се отпускат са между 20 и 200 хил. и са абсолютно необезпечени", заяви още Лорер. 

Българска банка за развитие

Според него не би трябвало да има оплаквания от прозрачността на управлението. "Упражнения на тъмно няма да има. Може би познавате такива практики от миналото. Ние не ги познаваме. Надявам се всичко да бъде изключително прозрачно. Всяка една инвестиция е нещо, с което искаме да се хвалим. Нищо няма да се случва зад затворени врати, каза Лорер. 

Министър Лорер отговори на въпрос дали се работи изготвянето на кредитни продукти, свързани със стартиращи бизнеси. "Мой приоритет беше схемата за подпомагане на електрическа енергия, тъй като обществената ситуация е много обострена. Няма съмнение ,че подкрепа за стартиращи компании е също нещо, което банката може да прави. Това ,което е важно за нас, е банката да не изкривява пазара, а именно да работи заедно с голямата си част фондовото финансиране на стартъпите. Този модел е вече развит в Западна Европа и Америка, когато една банка подпомага съвместно с дяловото дългово финансиране на стартиращи компании, която на тях им създава един доста по-гъвкав модел на собственост. Това е една от посоките, в които ще работим, тъй като определено виждаме такава ниша. Тя не се обслужва от търговските банки", заяви още Лорер. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика