Парламентарна комисия ще проверява сигурно ли е машинното гласуване (ВИДЕО)

5995
Парламентарна комисия ще проверява сигурно ли е машинното гласуване (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Специална комисия в 49-ото ще се занимава с въпроса сигурно ли е машинното гласуване. Това решиха депутатите със 142 гласа "за" и 2 "против".

Въпросът влезе в дневния ред на народните представители по искане на БСП. Още вчера социалистите предложиха депутатите да разгледат в пленарна зала създаването на временна комисия, която през следващите три месеца да провери дали има възможности за пробив в машинния софтуер.

Комисията ще работи 3 месеца и ще се състои от 12 членове - по двама от всяка парламентарна група. Съставът ѝ включва: Радомир Чолаков и Александър Ненков (ГЕРБ), Божидар Божанов и Явор Божанков ("Продължаваме промяната - Демократична България"), Деян Николов и Даниел Проданов ("Възраждане"), Йордан Цонев и Хамид Хамид (ДПС), Иван Иванов и Георги Свиленски (БСП), Тошко Йорданов и Станислав Балабанов ("Има такъв народ"). Още: ЦИК е обявила обществената поръчка за софтуера на машините (ВИДЕО)

Дебатът

В хода на дискусията най-напред от БСП изказаха тезите си като според тях имало обосновани твърдения, че има проблеми при машинния вот и възможности за манипулации и не е сигурно как е протекъл изборния процес от 2021 година досега. Борислав Гуцанов се позова на изявления на експерти, според които има проблем с машинния вот. В аргументите си той цитира отново изтеклия запис от заседание на "Продължаваме промяната" и на публикации на "разследващи журналисти".

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, сега депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" определи думите на Гуцанов като спекулации и заяви, че основателни съмнения в честността на машинния вот няма и че всички изнесени в публичното пространство спекулации и твърдения по темата не са намирали основа в технологичната реалност, която представляват машините. Още: ЦИК официално обяви колко милиона ще похарчим за машините за местни избори 2023

"Съмнения винаги може и да има, но това, че някой казва, че някоя система може да бъде манипулирана, това не е експертно твърдение. Трябва да каже как може да стане това", допълни Божанов. По думите му такава комисия трябва да има, но да не се използва за пропагандни внушения, да работи професионално и експертно, а не популистки преди изборите. Той припомни, че такава комисия бе поискана от коалицията в предишния парламент.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви от трибуната, че резултатът от изборите бил тогава, когато "Продължаваме промяната" ги спечели през 2021, както и през 2022 г. когато "Има такъв народ" изпаднаха от парламента. Той беше репликиран от Искрен Митев, който се обърна към Йорданов: "не машините, не "Продължаваме промяната" и не прогнозата за времето направиха така, че не влязохте в парламента. Вие се провалихте, виновно е вашето цинично отношение към всички ваши партньори и вашите избиратели". Още: ЦИК иска нова застраховка на машините за гласуване, но допусна противоречие

Йорданов добави, че според него манипулациите с хартиите са в поносими проценти. След това уточни, че е на мнение, че трябва да има машини, но не такива, с които се гласува в момента, а "такива, които ти сканират бюлетината и се брои в реално време". За този тип машини-скенери ДПС настоява от години. 

Зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев призова за прекратяване на дебата и отбеляза, че и при предишни дебати по темата са се изказвали същите хора със същите аргументи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сачева намекна, че ГЕРБ може да предложи Борисов за премиер след изборите

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика