Парламентът гласува оставката на шефа на КПКОНПИ без той да дойде да се обясни

3107
Парламентът гласува оставката на шефа на КПКОНПИ без той да дойде да се обясни
Снимка: БГНЕС

След 40 минути почивка, парламентът окончателно гласува оставката на ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 120 депутати гласуваха "за", само трима бяха против, при трима въздържали се.

Това се случи, след като беше прието предложение на БСП Пламен Георгиев да бъде накаран да дойде в пленарната зала да обясни мотивите си да подаде оставка - дали е принуден или го прави доброволно. Последното съждение беше изтъкнато от Крум Зарков от БСП. А колегата му Филип Попов заяви, че председателят на парламента Цвета Караянчева всъщност не е допуснала Пламен Георгиев да говори. Самата Караянчева призна, че вече бившият ръководител на КПКОНПИ "седи на задната седалка".

Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка

Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев подаде о...

Всъщност и от БСП, и от ГЕРБ имаше критики към Караянчева, като Менда Стоянова от ГЕРБ я обвини, че не допуснала дебат след почивката. А Таско Ерменков от БСП поиска от Караянчева да отмени гласуването и да има обсъждане, но тя отвърна, че нямало такава процедура и няма да отмени вота.

Припомняме, че след като БСП финтира управляващите и беше приета процедура Георгиев да се обясни пред депутатите, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова на практика обяви процедурата за невалидна, защото Георгиев и без това си бил поканен, но не можело Народното събрание да го задължи, а и Георгиев си подал оставката в лично волеизявление и "вероятно" нямало да я оттегли, дори да дойдел в пленарна зала.

Историята на Георгиев

Скандалът с ръководителя на Антикорупционната комисия избухна заради недекларирана тераса от 186 квадрата, която той счита за обща площ. Проверка на община "Слатина" обаче категорично показа, че на самата тераса има незаконно строителство и по този начин всъщност беше показано и, че Георгиев носи отговорност за това. Въпреки това ръководителят на "Строителен надзор" в Столична община архитект Влади Калинов оневини Георгиев и отмени акта за събаряне строеното върху терасата, но това доведе до оставката на самия Калинов. А така и не стана ясно колко е струвала на Георгиев терасата, защото той каза четири различни цени. Другото нещо, което повтаряше Георгиев, че е натопен - от хора, които разследва, визирайки Иво Прокопиев.

КПКОНПИ призна: Швейцария е отказала запор на имущество на Цветан Василев

Антикорупционната комисия е платила 22 510 лв. за принтиране и за преводи, свързани с производството по конфискация на имущество в Швей...

Междувременно НАП започна да проверява Георгиев, който след изричен намек на премиера Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск. Заедно с НАП обаче, КПКОНПИ проверява началника на Националната следствена служба Борислав Сарафов и сина му Боби – заради имотни сделки на въпросния син. Сарафов също излезе в отпуск. НАП проверява и председателя на ВКС Лозан Панов заради имотна сделка на съпругата му Елисавета Панова от 2013 година, когато още не са женени. Панов обаче отказа да излезе в отпуск и каза, че е най-проверяваният човек.

В крайна сметка Георгиев коментира, че проверката на НАП го е оневинила, защото показала, че терасата е обща част, а той искал да бъде вписана в нотариалния акт на апартамента му, за да плаща данъци. Освен това, каквото било строено на терасата му, било преди той да си купи апартамента и това също го оневинявало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика