Парламентът избра проф. Камен Плочев за шеф на Здравната каса

3866
Парламентът избра проф. Камен Плочев за шеф на Здравната каса
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра единодушно проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Проф. Плочев бе единственият кандидат за поста. Народните представители го избраха за шеф на Касата с 205 гласа "за", нямаше "против", само един депутат се въздържа.

Само един кандидат за управител на здравната каса

Единственият кандидат за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е проф. Камен Плочев, който е началник на Клиниката ...

Плочев заема мястото на д-р Глинка Комитов, който подаде оставка от поста в края на юни. Кандидатурата на Плочев бе внесена от името на Парламентарната група на ГЕРБ и Обединени патриоти.

"Никога не бих подписал нещо незаконно. Няма административна или политическа длъжност, която да стои над морала, в който съм възпитан и спазвам в своята кариера". Това каза по-рано проф. д-р Камен Плочев в отговор на въпрос на депутата от БСП Славчо Велков дали при политически или друг натиск би подписал нещо незаконосъобразно, предаде „Фокус“.

„Ще откажа и ако това предизвика политически напрежения ще си подам оставката. Не бива да допуснем системата да получи сътресения“, заяви той. „В най-скоро време ще започна да ви притеснявам, ще идвам, ще споделям с вас какво съм видял и ще ви моля за съдействие“, се обърна проф. Плочев към депутатите.

„Този начин на контакт и взаимодействие ще бъде добър път в бъдещата ни дейност“, обясни той. „Никой не ме лишава от правото да информирам и да моля да обсъждаме даден проблем“, каза още той.

Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на Касата с над 300 млн. лв.

330 млн. лв. повече за здраве предлагат от Лекарския съюз в бюджета на Здравната каса за догодина. От съсловната организация поискаха ...

Проф. Плочев поема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за състоянието на НЗОК. Винаги, когато е необходимо ,ще му съдействаме“, коментира народният представител от ГЕРБ Христо Грудев.

Нигяр Джафер от ДПС обясни, че всеки избор на управител на НЗОК е натоварен с много очаквания и надежди. „Всеки избор поставя много въпроси и прераства в дебат затова как се управлява касата и как се разпределят средствата“, коментира тя. „Ще настояваме за ефикасно харчене на парите на здравноосигурените лица, за прозрачност и предвидимост. Не може да се работи в среда, в която не се знае колко са парите в болниците и какви са възможностите“, заяви Нигяр Джафер. „Независимо от това, че сме в опозиция сме убедени, че решението на тежките проблеми в здравеопазването минава през търсене на консенсус. През това да се обединим за общи решения в този сектор“, коментира Хасан Адемов от ДПС.

Проф. Плочев поема тежка отговорност на една недофинансирана система. При 7 млн. население бюджетът на Касата е около 3,4 млн. лева. Това означава, че Касата разполага с 500 лева за един български гражданин“, обясни Калин Поповски от „Обединени патриоти“

Припомняме, че проф. д-р Камен Плочев беше изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване на 26 юли. От 2017 година заема длъжността Началник катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София.

Парламентът прие оставката на председателя на НЗОК Глинка Комитов

С 88 гласа парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Глинка Комитов. "Против" нямаше, а 67 депутати се въздържаха. ...

От доклада на здравната комисия става ясно, че като основен приоритет в управлението на обществения фонд проф. Плочев посочва ефективното и прозрачно управление на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на медицинската дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика